2024. április 26., péntek

Szerbia csordultig van vízzel

Egy földcsuszamlás magával vitte az Ibari autóút egy 15 méteres szakaszát

A hétvégén nagy mennyiségű csapadék hullott Dél- és Közép-Szerbiában. A sok eső miatt megáradtak a folyók, fölcsuszamlások következtek be, és több településen a lakosságot ki kell menekíteni. A Kopaonikon, Zlatiboron, Sjenicán hétfőn hó is esett, az ország többi területén pedig többnyire eső esett. Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet vízügyi szakembere szerint a Déli-Moraván az áradás csupán egy napig tart majd, a tetőpontját a rendes és a rendkívüli árvízvédelmi helyzet határán éri majd el. A szakember szerint a Nyugati-Morava vízszintje pár napon belül csupán a rendes árvízvédelmi készültséget éri majd el, a Kolubara pedig még ezt sem.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetőjének nyilatkozata szerint Szerbia csordultig van vízzel, ezért a részleg egységei továbbra is készültségben maradnak.

– Bár a meteorológusok előrejelzése szerint nem várható nagy eső, de már hónapok óta kitartóan esik, és az ország csordultig van már vízzel, minden mező vízben úszik, és egész nap készültségben állunk – mondta Marić.

Figyelmeztetése szerint gyakorlatilag minden helyszín kritikus, mivel sehol sem lehet kizárni egy záporpatak hirtelen megjelenését, a Déli-Morava és a Nyugati-Morava pedig szintén áradni kezdett. Az áprilisi időjárásról beszélve megjegyezte, hogy az előrejelzések szerint csapadékos hónap várható, ezért már felvette a kapcsolatot a Szerbiai Vizei Közvállalattal és a Szerbiai Villanygazdasággal (EPS), a belügyminisztérium csapatai pedig szombat óta a veszélyeztetett pontokon ügyelnek.

A rendkívüli helyzet részlege az érintett önkormányzatokkal 24 órán keresztül figyeli a helyzetet, a vízállást, és amennyiben szükséges, kimenekíti a lakosságot.

A részlegvezető szerint a polgároknak komolyan kellene venniük az illetékesek figyelmeztetéseit, mivel az árvizek mellett egyre nagyobb veszélyt jelentenek a fölcsuszamlások is.

KIÖNTÖTT A NYUGATI-MORAVA

A Nyugati-Morava néhány nap apadás után, újból áradni kezdett, és Kraljevo közelében ki is öntött. Radioca Kočović, a kraljevói rendkívüli helyzetekkel megbízott osztály vezetője szerint a Nyugati-Morava többhektárnyi szántóföldet elöntött, de a háztartások nincsenek veszélyben. Az osztályvezető szerint az Ibar vízszintje is vészesen emelkedik, a város ivóvízkútjai azonban még nincsenek veszélyben. Gondokat a földcsuszamlások okoznak.

– A szétázott talaj miatt veszélyesek lettek a régi földcsuszamlások, sőt újabbak is keletkeztek. Földcsuszamlások vannak az ibari autóút több pontján, valamint Peškanica, Gledić és Stanči környékén – számolt be Kočović.

A Jagodina környékén lévő vízfolyások hamarosan újból átlépik a rendes árvízvédelmi készültség szintjét, jelentette Goran Kušić, a jagodinai válságstáb vezetője.

– A Lugomir, a Crnica és a Resava folyók vízszintjei, amelyek tavaly óriási katasztrófát okoztak, enyhén növekednek, hamarosan rendkívüli árvízvédelmi készültséget hirdethetünk ki – mondta a válságstáb vezetője, majd hozzátette, hogy a helyzet jelenleg stabil.

STAGNÁL A DÉLI-MORAVA

A több napja tartó eső nem árasztotta meg jelentősen a Déli-Moravát, jelentette Dragoljub Miljojković, a Morava Vízgazdálkodási Központ igazgatója. Szavai szerint a folyó és a vízgyűjtő területéhez tartozó vízfolyások legnagyobb része stagnál, és csupán néhány patak esetében figyelhető meg enyhébb áradás. Az igazgató beszámolója szerint a rossz idő ellenére nagy erőfeszítést tesznek az aleksinaci községben lévő Tešica település közelében 10 nappal ezelőtt beszakadt árvízvédelmi töltés kijavítása érdekében, valamint a Leskovac községben lévő töltés javításra szorult szakaszain is.

– A szóban forgó szakaszokon éjjel-nappal dolgozunk, a munka legnagyobb része már kész. Számításaink szerint a tešicai töltés most már ellenállna egy nagyobb áradásnak – mondta az igazgató.

Az árvízvédelmi töltések sürgősségi rendbetétele után a Déli-Morava és a vízgyűjtő területéhez tartozó vízfolyásokon a múlt heti apadás után sem szakították meg a rendkívüli árvízvédelmi készültséget.

FÖLDCSUSZAMLÁSOK ORSZÁGSZERTE

Rekovac községben a földcsuszamlások 12 háztartást hoztak veszélybe. Bogalinac falu közelében 10 hektárnyi területen mozdult meg a föld, több ponton megrongálva a faluba vezető regionális utat. Prevešt falu bejáratótól 800 méterre csúszott meg a föld, szinte teljesen eltorlaszolva azt, Šljivica település közelében pedig egymástól alig 300 méternyire két fölcsuszamlás okozott nagy kárt, az egyik magával sodorta az utat, a másik eltemette az útjában lévő útszakaszt. Vranje közelében egy földcsuszamlás maga alá temetett egy kisteherautót. A balesetben senki sem sérült meg. A fölcsuszamlások Leskovac közelében is megrongáltak néhány utat, sőt az Ibari autóút egy 15 méteres szakasza a folyóba csúszott. A Kraljevo–Raška-szakaszon történt földcsuszamlás az autóút egyik sávját teljes egészében elsodorta, sőt a szakemberek szerint fennáll a veszélye annak, hogy a másik sáv is beomlik.