2024. április 20., szombat

Korrupcióellenes tanácsadó iroda nyílik Óbecsén

A korrupcióellenes harc ez idáig nem hozta meg a remélt eredményeket, és ennek oka elsősorban az, hogy azok, akik személyesen is megtapasztalják a korrupciót, nem ismerik eléggé a rendelkezésükre álló jogi lehetőségeket, vagy nem bíznak azokban az intézményekben, amelyeknek a feladata ezeknek a problémáknak a megoldása. A Transparentnost Srbija és az Óbecsei Ifjúsági Szervezet emiatt döntött úgy, hogy a városban korrupcióellenes tanácsadó irodát nyit.

Nemanja Nenadić, a Transparentnost Srbija programigazgatója elmondta: a felmérések szerint a legtöbb korrupció a közbeszerzéseknél és az igazságszolgáltatásban tapasztalható, de az esetek zömét soha nem jelentik az áldozatok – az ingyenes tanácsadással egyrészt a jelentett és megoldott korrupciós esetek statisztikai adatain szeretnének javítani, másrészt támogatásban kívánják részesíteni a korrupciós esetek elszenvedőit és tanúit. Rade Đurić, a Transparentnost Srbija munkatársa kijelentette: a szervezet célja az, hogy a polgárok némi jogi támogatás mellett maguk kezdeményezzenek eljárást, ha korrupciót tapasztalnak, és végig is vigyék ezeket az ügyeket.

Az óbecsei korrupcióellenes tanácsadó iroda szerdán kezdi meg működését a községi vállalkozók általános egyesületének a helyiségeiben (Csuka Zoltán u. 4.). Az iroda csak szerdai napokon fogad majd ügyfeleket 14 és 20 óra között. Azok, akik megvesztegetés áldozatai, vagy tudomást szereztek korrupciós esetekről, ingyenes jogi támogatásban fognak részesülni. Az irodában Kristina Glavordanov ügyvéd várja az ügyfeleket az egész régióból. Jelentkezni a savetovaliste@transparentnost.org.rs e-mail címen vagy munkanapokon 11 és 15 óra között vezetékes telefonról az ingyenesen hívható 0800-081-081-es számon is lehet.

Korrupcióellenes tanácsadás Szerbiában 2006 óta működik a Transparentnost Srbija keretében. Működésének első évében mindössze 145 esetet jegyeztek a szervezet munkatársai, tavaly pedig csaknem ezer eljárás indult korrupciós ügyekben. A Transparentnost Srbija Óbecse mellett Nišben is működtet korrupcióellenes tanácsadó irodát. A projektumot az EU szerbiai delegációja finanszírozza.