2024. május 10., péntek

Árverezik az Agroživ vagyonát

A Mit end trade vállalat – a bégaszentgyörgyi Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia hitelezője – volt az egyik vásárló a tegnapi árverezésen, amelyen a társaság vagyonát árulták. A társaság több létesítménye is gazdára talált.

A nagybecskereki Vojvodina szállodában megtartott árverezés célja az volt, hogy az eladott vagyonból kártalanítsák a baromfivágóhíd két hitelezőjét, az újvidéki Mit end trade és a belgrádi Mibras vállalatokat. Ez utóbbi a jelenlegi bérlője is az Agroživnak. A vágóhíd tulajdonában levő létesítményeken kívül gazdára talált a földjük egy része és eladták a szerbittabéi vendéglőjüket is.

Egy magánvégrehajtó is árulja az Agroživ vagyonát. A belgrádi Novi Bek cég keresete nyomán az egyik termelési vonalat kínálják – 314 ezer eurós kezdőáron.

Miközben folyik a vagyonuk árverezése, addig az Agroživ több száz dolgozója folytatja a sztrájkot, amelyet még tavaly májusában kezdtek meg. Az elmaradt bérek mellett követelik, hogy hitelesítsék le betegkönyvüket és fogadják el a szociális programot, amit – a baromfivágóhíd munka nélkül maradt ötszáz dolgozójának a megsegítésére – február végére ígért a Srbijagas közvállalat, az Agroživ tulajdonosa. Az év elején azt ígérték, hogy a szociális program anyagi hátterét az idei köztársasági költségvetésből biztosítják.