2024. március 29., péntek

Wass Albert emlékét idézték

Felolvasóestet tartottak Zentán
Péter Ferenc

Péter Ferenc

Szombaton a kora esti órákban, családias hangulatban, a zentai Népi Technika előadótermében felolvasóestet tartottak az erdélyi származású író tiszteletére, amellyel Zenta is csatlakozott a 25 órás folyamatos felolvasás Wass Albert műveiből elnevezésű kezdeményezéshez.
Sándor Terézia, a zentai rendezvényt szervező Éld az életed! Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy ötödször vesznek részt ezen a Kárpát-medencei és az óceánon túli magyarságot egyaránt átölelő maratonon. Szervezetük ugyan nem művelődéssel foglalkozik, abból a szempontból viszont Wass Albert szellemiségét követik, hogy lényegesnek tartják a magyarságtudat ápolását. Az elnök szerint az erdélyi irodalmár munkásságát manapság már kezdik elismerni, de korábban nem kapta meg a kellő tiszteletet, s ezért csatlakoztak a rendezvénysorozathoz, hogy ezáltal is népszerűsítsék az írót és a műveit.
A zentai felolvasás első részében, a Himnusz eléneklését követően elsőként a vendégek mutatkoztak be: a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa lépett föl, majd Szász Dér Renáta szavalatát tapsolták meg a jelenlévők. Ezután Szögi Csaba zentai író, a Képes Ifjúság szerkesztője saját prózájából nyújtott egy kis ízelítőt a jelenlévőknek. Őt Péter Ferenc színművész és rendező követte, aki a Wass Albert Magukrahagyottak című regénye alapján készült, Utolsók és magukrahagyatottak című, február 28-án a magyarországi Vonyarcvashegyen bemutatásra kerülő színművéből adott elő egy monológot. Az erdélyi író 1967-ben megjelent regénye a Kárpátok hágóin a hazáját az orosz hadsereg ellen védő székelységről, a koreai háborúban szinte halálraítéltként küzdő fiatal amerikai önkéntesekről, az 1956-ban a nagyvilág által becsapott harcos magyar fiatalokról és minden eszményért küzdő, de elárult emberről szól, akinek példája nem halványodhat el tudatunkban. A rendezvényen felolvasták Hegedűs Gergely Andrásnak, a szépirodalmi ünnep szellemi atyjának a levelét is, amelyből kiderült, hogy idén az 58 magyarországi helyszín mellett New York, Los Angeles, valamint több erdélyi és felvidéki magyar közösség is csatlakozott a kezdeményezéshez. Vajdaság területéről pedig Zenta vett részt az irodalmi megmozdulásban.