2024. május 1., szerda

Újból működik a Fészek napközi

Már várólista is létezik
Tanulódélután a napköziben

Tanulódélután a napköziben

Nyolc hónap szünet után ismét jó hírrel szolgált a magyarkanizsai Szociális Központ keretében üzemelő Fészek napközi, kedden jelentették be, hogy az önkormányzat, a Vöröskereszt, a civilek és magánszemélyek támogatásának köszönhetően szinte az év végéig biztosítottak a feltételek a működéshez.

A szociális hátránnyal küzdő gyermekek felzárkóztatását szorgalmazó Fészek napközi működéséhez szükséges anyagi eszközökre az önkormányzat 1,2 millió dinárt különített el a költségvetésből. Bimbó Mihály polgármester elmondta, hogy a községben lévő szociális háló megtartása és erősítése az egyik fő feladata az önkormányzatnak.

– Községünkben már évekkel ezelőtt megkezdődött a szociális védelmi háló kiépítése, amelynek megtartása és erősítése jelenleg is kiemelten fontos az önkormányzatnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Fészek napközi működésére 1,2 millió dinárt fordítunk az idei költségvetésből. Ehhez a törekvésünkhöz csatlakozott a Vöröskereszt, civil szervezetek és magánszemélyek is – mondta a polgármester.

A kapott összegből naponta három személy 8–16 óráig tud foglalkozni az iskolából érkező gyerekekkel, valamint étkeztetésüket is megoldották. A napközi munkájáról az igazgatónő, Barát Kljajić Tímea elmondta, hogy jelenleg 40 gyermeket tudtak befogadni, ám már létezik várólista is, mert a pedagógusok egyre több gyermekről gondolják úgy, hogy igénylik a külön foglalkozást. A napköziben a képességfejlesztő játékok mellett tanulnak is a diákokkal, a nevelők segítenek a házi feladatok megoldásában, de leginkább figyelnek arra, hogy a gyerekek biztosan készüljenek a másnapi órákra.

A sérült és inkluzív oktatásban részesülő gyerekekkel való munkát a Vöröskereszt is támogatja. Hodik Erzsébet a kanizsai szervezet képviselőjeként elmondta, hogy ők két személlyel segítik a napközi tevékenységét, akik naponta 3-3 órán át tartanak foglalkozást, ezenkívül a tanszerek, az uzsonna és egy kirándulás költségeit is fedezik.

– A gyerekek felzárkóztatását sokan nem értik. Itt nemcsak a tanulásról van szó, hanem a beilleszkedésről, a szocializációról. Ezeknek a gyerekeknek alternatívát kell mutatni, hogy felnőttként hogyan válhatnak a társadalom hasznos tagjává, szakmát tanuljanak, s ne szociális segélyért kelljen folyamodniuk – mondta Hodik Erzsébet.

A Szociális Központ igazgatónője az értekezleten arról is beszámolt, hogy nemrégiben a minisztérium támogatásának köszönhetően új irodabútorokat és számítástechnikai eszközöket tudtak vásárolni a központ irodáiban dolgozóknak. A 800 ezer dináros támogatásból a minisztérium a korszerű számítógépek vásárlását azért szorgalmazta, mert az ígéretek szerint a jövőben új programmal fogják végezni a munkájukat az ott dolgozók, továbbá a szerbiai szociális központok adatbázisát is elérhetővé szeretnék tenni egymás számára