2024. április 18., csütörtök

Félmillió forintot ér az újszülött vére – de kinek?

Felesleges több százezer forintért eltároltatni az újszülött köldökvérét – állítja az őssejt-transzplantáció hazai specialistája a Délmagyarország Napilapnak. Egyetlen magyarországi műtét történt eddig – akkor sem a saját mintáját kapta meg a beteg. Pedig az őssejtekkel többféle betegség gyógyítható – ha közösségi bankokban tárolnák a mintákat, még hasznukat is lehetne venni az orvoslásban. 

Milliárdos üzletággá vált Magyarországon az őssejtlevétel és -tárolás. Ma már minden kismama találkozik az ajánlattal: tetesse el az újszülöttje köldökvéréből származó őssejteket, így gondoskodva a gyerek jövőjéről, ha valamilyen betegség miatt szükség lenne rá.

Több száz ezer forintos költségbe verik magukat a szülők, sokszor hitelt is igénybe véve, csak hogy megnyugtassák lelkiismeretüket. Teljesen feleslegesen – állítja az őssejt-transzplantáció hazai specialistája.

Soha nem a sajátját kapja

– Az őssejteket valóban sok mindenre fel lehet használni a gyógyításban, évtizedek óta mi is használjuk ezeket rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések, csontvelő-elégtelenség, illetve öröklött immunológiai vagy hematológiai betegségek esetén. Csakhogy a páciens soha nem a saját őssejtjét kapja meg – mondta el Kriván Gergely, a fővárosi Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa. Ennek egyébként nagyon egyszerű oka van: főleg genetikai eredetű problémákat gyógyítanak őssejttel, ami a beteg hibás génszerkezetet hordozó saját őssejtjeivel nem lehetséges.

– Magyarországon még egyetlen műtétet sem végeztünk saját őssejttel. A több mint 40 átültetéshez minden esetben nemzetközi őssejtbankból vásároltunk mintákat – mondta az osztályvezető.

Nem nyilatkoznak

Magyarországon a szülők 8-10 százaléka dönt az őssejtek levétele és tárolása mellett. Szerettük volna megtudni, Szegeden havonta hány szülésnél kérik ezt, erre vonatkozó adatokat azonban nem tudtak adni a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ahol egyébként nyilatkozni sem akart senki a témában.

Miskolci kislány

A Magyarországon levett és saját célra őrzött őssejtmintákat a Szent László Kórházon kívül Miskolcon használhatják még fel. Ott történt 2010-ben az első ilyen műtét: egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvére köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet, amelyet a KRIO Intézet tárolt. A cég 2004 óta végez őssejttárolást, tizenegy év alatt ezenkívül tájékoztatásuk szerint még két olyan sikeres őssejtbeültetés történt, amelyhez a náluk tárolt mintákat használták fel. A CryoSave-nél, a másik nagy őssejtbanknál azt mondták, náluk eddig 15 felhasználás történt. A magyarországi őssejtbeültetésekért felelős szakember azonban csupán a miskolci kislány esetéről tud, vagyis a többi említett műtét valószínűleg nem Magyarországon zajlott.

Kriván Gergely szerint mindez jól mutatja, hogy milyen óriási üzlet ez – csak éppen nem a családoknak. – A szülőket nem tájékoztatják a cégek arról, milyen valószínűséggel segíthet majd a saját őssejt a gyereken. Ha a lottószelvényt is 300-500 ezer forintért árulnák, valószínűleg senki nem venné meg. Hiszen a lottóötös esélyével mindenki tisztában van, a köldökvérőssejtek felhasználási esélyéről azonban nem kapnak valós tájékoztatást. Minden nemzetközi szakmai fórumon az hangzik el, hogy erre nincs szükség. Ráadásul az sem mondható, hogy teljesen ártalmatlan, hiszen ahhoz, hogy a köldökzsinórban sok vér legyen, azt hamar el kell vágni. Vagyis az újszülöttől veszünk el vért, hiszen az normális esetben még a testébe kerülne.

Közösségi bank kellene

Mivel a magánintézetekben tárolt őssejteket csak saját célra lehet felhasználni, a minták lényegében teljesen haszontalanok, miközben egyébként rengeteg betegség gyógyítására alkalmasak lennének. Kriván Gergely szerint a vérbankhoz hasonló közösségi őssejtbankokat kellene inkább létrehozni, ahonnan bárki számára felhasználhatók lennének a minták. Akár felnőtt számára is – csak akkor több kell belőle.

– Őssejtet egyébként nem csak a köldökzsinórvérből lehet kinyerni – tette hozzá a szakember. – Később is le lehet ezeket venni, ezért erkölcstelennek tartom, hogy egy egyedülálló lehetőség elszalasztásával riogatják a szülőket, ha nem gondoskodnak erről a születés pillanatában. Attól még lehet gondos szülő valaki, hogy nem enged a reklám és a celebek által diktált trend nyomásának, és nem vesz igénybe egy olyan szolgáltatást, amelyre jó eséllyel soha nem lesz szüksége. Vagy ha igen, nem ennek köszönhetően gyógyítják meg.