2024. április 25., csütörtök

Vučić: Jankovićnak meg kellett volna kapnia a dokumentumokat

A Szerbiai Ügyvédi Kamara törvénytelennek nevezi a köztársasági ombudsman munkájának befolyásolását

Aleksandar Vučić szerb kormányfő szerint Saša Janković köztársasági ombudsmannak meg kellett volna kapnia a tavalyi büszkeségnapi felvonulás napján történt incidenssel foglalkozó dokumentumokat.

– Amennyiben valóban nem kapta meg ezeket a dokumentumokat a jogvédő, akkor ezért valakinek felelősnek kell lennie. Ez az álláspontom – nyilatkozta hétfőn a Prva televíziónak.

Mint megjegyezte, addig nem kíván az üggyel behatóbban foglalkozni, amíg a bíróság nem hozza meg az ítéletet. Szavai szerint elég volt látnia, hogyan verik meg a csendőrök a testvérét, hogyan vádolják meg valamiért, amiért nem vétkes, annak ellenére is, hogy egyetlen egyszer sem ütött vissza, de nem azért mert gyenge, hanem mert állami szervekről volt szó.

– Ha mindezt végig kell néznie valakinek, az ezután jobban teszi, ha kimarad az egészből, és hallgat, amíg az állami szervek döntést nem hoznak az ügyben. Az ügyészség majd eldönti a továbbiakat, és amennyiben a bíróság is ítéletet hoz majd, teljes egészében elfogadom azt. Azt mondom majd testvéremnek, hogy bár téged szeretlek a legjobban a világon, mégis vétkes vagy. A törvények erősebbek nálad, nálam, sőt erősebbek mint bárki ebben az országban, de remélem, az ombudsmannál is – mondta Vučić.

Az újságírói kérdésre, amelyet a köztársasági ombudsman is feltett, hogy a szerb kormányfő miért alkalmazza testőreként a Kobra elit alakulatot, Vučić azt válaszolta: „Azért, mert bízom bennük és olcsóak.”

Az üggyel kapcsolatban a Szerbiai Ügyvédi Kamara is közleményt adott ki, amelyben kiemeli, hogy a köztársasági ombudsman intézménye független és önálló intézmény, és az általa ellenőrzött állami szerveknek kötelességük rendelkezésére bocsátani az összes dokumentumukat és irodáikat. Hangsúlyozzák, hogy senki sem befolyásolhatja a jogvédő munkáját, mivel az az ombudsman alkotmányba foglalt jogköreinek végrehajtása elleni törvénytelen nyomásgyakorlásaként minősül. Az ügyvédi kamara elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami szervek egyes konkrét ügyekkel kapcsolatban a sajtón keresztül vitáznak a jogvédővel. Mint megjegyezik, az ilyen független és önálló állami szervek szerepének és munkájának tiszteletben tartása bizonyítja, hogy a társadalom valóban demokratikus.

Mint ismeretes, a köztársasági ombudsman csütörtökön nyilvánosságra hozta a belügyminisztériumi dokumentumokat (a többi között a belső ügyosztály jelentését), amelyekre támaszkodva korábban bűnvádi feljelentést tett a katonai rendőrség két alkalmazottja ellen, akik a tavalyi büszkeségnapi felvonulás napján testőrként kísérték Belgrádban Andrej Vučićot, Aleksandar Vučić kormányfő fivérét, majd verekedésbe keveredtek a csendőrséggel. A határozatok indoklásából és a csendőrök vallomásából kiderül, hogy az Andrej Vučić kíséretében lévő katonarendőrök nem reagáltak a csendőrök felszólítására, hogy álljanak meg, és igazolják magukat, gőgösen léptek fel, majd rátámadtak a szolgálatban lévő csendőrökre. A fegyelmi eljárás elindításáról szóló határozatban az a megállapítás is olvasható, hogy a csendőrök ezt követően aránytalan mértékben alkalmaztak erőszakot. Időközben a belgrádi Felső Ügyészség a belgrádi első számú Alapfokú Ügyészségnek továbbította Janković a két katonarendőr elleni bűnvádi feljelentését. A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Nebojša Stefanović belügyminiszter továbbra is azt állítja, hogy Janković nem a belügyminisztérium álláspontját hozta nyilvánosságra, hanem a büszkeségnapi felvonulás napján Belgrádban történt incidensben részt vevő csendőrök vallomását.