2024. április 19., péntek

Új név, új ablakok

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár mozgalmas évet tudhat maga mögött – Az idén 70 éves a könyvtár – Az intézmény igazgatója, Náray Éva értékelte a 2014-es esztendőt

– Az idén is törekedtünk arra, hogy ne csupán egyszerű könyvtár legyünk, ahonnan csak könyveket lehet kikölcsönözni, hanem egy modernebb formában szeretnénk információs központként működni. A meglévő szolgáltatásainkat természetesen nem hagytuk el, igyekeztünk azonban új dolgokkal bővíteni. A játszóházakat immár három korosztálynak szervezzük. Ezek nagyon népszerűek, és nagyon örülünk annak, hogy mára az iskolák keresnek meg bennünket, hogy fogadjunk egy-két osztályt, és tartsunk nekik foglalkozásokat. Ugyanígy a felnőtteknek is szervezünk kézműves-foglalkozásokat, amely közösségi élményt nyújt számukra. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek igénylik az ilyen eseményeket. Részünkről az egésznek természetesen van egy hátsó szándéka is, a résztvevők ugyanis menthetetlenül kapcsolatba kerülnek a könyvekkel, és ezáltal könyvtári taggá és olvasóvá válnak. Folytattuk az idősek számítógépes oktatását Ne(t) add fel! elnevezéssel, amely a már előzőleg említett célt szolgálja, tehát hogy információs központként is működjünk. Itt megismerkedhetnek az internet, a hangoskönyv fogalmával és használatával, tehát megpróbáljuk az új médiumokat is bevonni a munkánkba, és nem gondoljuk azt, hogy az e-könyv megjelenésével a papíralapú könyveknek befellegzett.

Az idén hetvenéves intézmény épülete

Az idén hetvenéves intézmény épülete

A könyvtár szempontjából a 2014-es év legjelentősebb eseménye talán a névváltoztatás volt, amelyről Náray így nyilatkozott:

– Egy kétéves nehéz folyamatot zártunk le a 2014-es évben azzal, hogy június 14-én a könyvtár hivatalosan is felvette Juhász Erzsébet nevét. Ez több szempontból is fontos. Egyfelől mi őrizzük a Juhász-hagyatékot, és munkássága megkerülhetetlen a vajdasági irodalom szempontjából. Műveiben állandóan felbukkan a hely szelleme, és mi sem természetesebb, mint hogy egy könyvtár, amely évtizedekig névváltoztatás előtt állt, az ő nevét veszi fel. Másrészt ez példaként szolgálhat több vajdasági intézménynek, bebizonyosodott ugyanis, hogy bátran nevezhetünk el intézményeket, köztereket a közelmúlt nagy alakjairól is.

Kérdésünk, hogy mikor lesz új táblája a könyvtárnak, egy másik problémát is felvetett, mivel az új táblát megelőzően egy új bejárati ajtóra lenne szükség, hisz a jelenlegi igen rossz állapotban van. Ugyanúgy, ahogy a többi nyílászáróval is problémák voltak-vannak. Ezek felújítása folyamatban van, a 2014-es évben a helyi közösség támogatásával hat ablak cseréje történt meg, és ennek folytatásához az MNT segítségét is kérték. Tehát új táblát csak akkor tudnak kihelyezni, ha már tudják, hogy milyen lesz az új ajtó, ehhez viszont a Községközi Műemlékvédelmi Intézet beleegyezése is szükséges.

Náray Éva (Fotók: Benedek Miklós)

Náray Éva (Fotók: Benedek Miklós)

– Ami a könyvbeszerzést illeti, a tavalyi évről már el tudjuk mondani, hogy beállt az egyensúly a szerb és magyar nyelvű könyvek között. Évekig az volt a tendencia, hogy sokkal több szerb nyelvű könyv érkezett, köszönhetően a minisztériumi támogatásnak. De hála a Márai-programnak, a NKA Könyvtár támogatási programjának és az MNT támogatásának, ez most kiegyenlítődött – közölte az igazgatónő.

A topolyai könyvtárban heti rendszerességgel sor kerül valamilyen rendezvényre. A tavalyi évre vonatkozó leltár még nem készült el, de egy korábbi statisztika szerint éves szinten több mint 4000 látogatója van a rendezvényeknek. Náray elmondása szerint a könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal kapcsolatban nagyon meg van kötve a kezük, mivel ilyen események szervezésére egy bizonyos mennyiségű összeget kapnak az alapító önkormányzattól, és abból kell gazdálkodniuk. Majd arról is beszélt, hogy nevesebb magyarországi írók vendégül látása céljából több intézmény összefogására lenne szükség. Végezetül a jövőre vonatkozó tervek is szóba kerültek:

– Mindenféleképp szeretnénk befejezni a nyílászárók cseréjét. Ezenkívül az idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját az intézmény, és megpróbálunk erre is odafigyelni. Szeretnénk ehhez kapcsolódóan egy fotókiállítást szervezni a budapesti Zsidó Kulturális Központ képanyagából, hisz a könyvtár épülete korábban rabbinátusként működött. Legközelebbi programunk valószínűleg Lazukics Anna Fotó című fényképalbumának bemutatója lesz, január 22-e körül.