2024. március 29., péntek

„Fényes jövő vár Szerbiára”

Tomislav Nikolić rendhagyó módon próbálta méltatni Kínát és a kínai népet

A hétfő este óta Belgrádban tartózkodó Li Ko-csiang kínai kormányfőt csütörtökön Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök fogadta. Ko-csiang elismeréssel adózott Szerbia stratégiája előtt, amely mentén Kelet és Nyugat között egyensúlyoz. A Kína és Szerbia közötti hagyományosan baráti kapcsolatok soha nem voltak ennyire jók, mint most, emelte ki Ko-csiang, és sikeresnek minősítette a kedden és szerdán megtartott Kína–Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozót. A közép-kelet-európai országokkal való együttműködés része a Kína és Európai Unió közötti együttműködésnek, taglalta Ko-csiang, mondván, hogy a reformok és a világ felé való nyitást követően Kína a gazdasági fejlődésre és a polgárok életszínvonalának jobbá tételére összpontosít. A kínai miniszterelnök meglátása szerint országa és Szerbia között sok a kapcsolódási pont. Szerbia kész kapocs lenni Kína és az EU között, Kína pedig hiszi, hogy Szerbiára fényes jövő vár, fogalmazott Ko-csiang.

Nikolić szavai szerint Kína bizonyítja, hogy korábban mennyire téves modellekkel irányították Szerbiát. Szerbia mindig megengedte a tőkének, hogy egyedül döntsön, tervezés nélkül, hogy az adott időszakban mire lenne szüksége, fejtette ki Nikolić.

– Kétszáz évvel ezelőtt élt Szerbiában egy ember, egy látnok, aki bár soha nem hallott Kínáról, azt mondta: keletről jönnek majd emberek, sárga emberek, uralmuk alá veszik a világot, és a Morava vízéből isznak majd. Ma valóban isznak, és inni és együttműködni fognak a jövőben is. Tovább jutottak, mint azt a látnok valaha gondolta – fejtette ki Nikolić a Li Ko-csianggal folytatott beszélgetés során.