2024. április 26., péntek

Robog Szerbia és Kína mozdonya

Szerbia egyebek mellett a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításával kapcsolatban számít megállapodásra a ma kezdődő csúcstalálkozón

Egy nappal a Szerbia és Kína közös szervezésében megrendezésre kerülő Kína–Közép-Kelet-Európa-csúcstalálkozó előtt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a Politika belgrádi napilapnak nyilatkozva kifejtette: a Budapest–Belgrád-vasútvonal és a pireuszi kikötő egyfajta híd, amely összeköti Kínát az Ókontinenssel. A kétnapos csúcstalálkozón a kínai miniszterelnök mellett 16 közép- és kelet-európai ország miniszterelnöke, illetve kormányának tisztségviselője vesz részt. A találkozó központjában a gazdaság áll, hiszen Peking ezt a régiót tekinti kapocsként Kína és Európa többi része között.

Harminc éve ez lesz az első alkalom, hogy egy kínai miniszterelnök Szerbiába látogat. Szerb szempontból a tárgyalások egyik központi témája a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása lesz. Erről a témáról a szerb, a magyar, a macedón és a kínai kormányfők holnap délelőtt egyeztetnek. Ko-csiang, aki tegnap este érkezett Belgrádba, a Zimonyt és Borčat összekötő Pupin-híd megnyitásán is részt vesz majd.

A közép- és kelet-európai államok (CEEC) kormányfőinek éves találkozója rendkívül fontos a Kína és a szóban forgó államok közötti együttműködés szempontjából, nyilatkozta Ko-csiang a Politikának. Az erős mozdonynak köszönhetően gyorsan halad előre az államok közös vonata, emelte ki a kínai miniszterelnök, mondván, hogy a CEEC államok miniszterelnökeivel korábban Varsóban és Bukarestben megszervezett találkozók jelentősen hozzájárultak az államok Kínával való együttműködésének elmélyítéséhez.

Ko-csiang elmondása szerint Kína a harmadik csúcstalálkozón a következő kezdeményezéseket tárja partnerei elé: a Kínát és Európát összekötő szárazföldi-tengeri útvonal – amely a Budapest–Belgrád-vasútvonalra és a görögországi pireuszi kikötőre alapul – kiépítése, a Kína és a CEEC államok közötti hosszú távú együttműködés programjának összeállítása, az együttműködést egyszerűbbé tevő pénzügyi javaslatok megfogalmazása, 2015 mint az idegenforgalmi együttműködés évének meghatározása és a szakemberek cseréje az államok között.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök meglátása szerint a közép- és kelet-európai államok (CEEC) és Kína fejlettségi szintje hasonló, az országok gazdaságai pedig kiegészítik egymást. A CEEC-ben fejlett az ipar, a tudomány, a technológia, az oktatás, és megfelelő emberi erőforrásokkal rendelkeznek, ugyanakkor segítségre van szükségük az infrastrukturális beruházások terén. Kínának fejlett az ipara, olcsó termelési szektorral és szerény devizatartalékokkal rendelkezik, ez utóbbi pedig kielégítheti a CEEC országok beruházási, kereskedelmi és infrastrukturális igényeit, taglalta a Politikának nyilatkozva Ko-csiang, aki azt is nyomatékosította, hogy országa támogatja a CEEC államok európai integrációját. Kínának, mint a világ legnagyobb fejlődő országának és az EU-nak, mint a világ fejlett országai legnagyobb csoportosulásának, közös érdekeik vannak, így elmélyítik együttműködésüket, nyomatékosította a kínai miniszterelnök.

– A Budapest–Belgrád-vasútvonal fontos, hiszen Kína erre támaszkodva kíván együttműködni a releváns országokkal. Ezért szorgalmazzuk a Kínát és Európát összekötő szárazföldi-tengeri útvonal kiépítését. Azok az országok, amelyeken ez az útvonal áthalad, számottevően megerősíthetik logisztikai kapacitásukat és elmélyíthetik az egymás közötti együttműködést. Szerbia pedig addig is élvezheti a földrajzi helyzetéből fakadó előnyöket. Szerbia fontos híd Kína és Európa között. A Szerbia és Kína közötti kapcsolatokat egy gyorsvasúthoz hasonlítanám, amelyet a két nemzet közös igyekezete visz előre. Hiszem, hogy az álmoknak ez a közös vonata az elkövetkezendőkben sokkal határozottabban és gyorsabban halad előre, illetve még távolabbra – fogalmazott Ko-csiang.

Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője a történelmi jelzővel illette a csúcstalálkozót, amely az országnak politikai, gazdasági és beruházási szempontból is előrelépési esélyt jelent. A csúcstalálkozó is alátámasztja az aktuális szerb kormány irányába tanúsított elismerést, véli Babić, aki hiszi, hogy ma és holnap számos, új munkahelyet jelentő projektumról sikerül megállapodniuk a feleknek.

Egyetért ezekkel a meglátásokkal Borislav Stefanović, az ellenzéki Demokrata Párt frakcióvezetője, mondván: a csúcstalálkozó pozitívan befolyásolja Szerbia presztízsét. Kedvező közeli politikai és gazdasági kapcsolatokat ápolni Kínával, értékelte Stefanović, aki azonban nem biztos abban, hogy a bejelentett projektumok mindegyike megvalósul majd.

– Jó, hogy a régió kormányfői Belgrádba érkeznek, hiszen nekünk kell együttműködnünk. Ha mi nem értjük meg egymást, akkor Kína jelenléte semmit nem ér. Jó lenne, ha a csúcstalálkozónak konkrét eredményei lennének, nem csak az, hogy a szerb miniszterelnök mélyen a kamerába néz, és azt mondja, mindez meg sem történt – fogalmazott Stefanović.