2024. április 16., kedd

Guinness-rekordot döntöttek almaevésből Budapesten

Megdöntötték az almaevés Guinness-rekordját, több mint ezren ettek egyszerre almát pénteken Budapesten a Semmelweis Egyetemen – a rekordkísérletet az Országos Egészségfejlesztési Intézet, a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közösen szervezte, a szükséges almát a Földművelésügyi Minisztérium (FM) biztosította.

Az eddigi rekord 840 ember együttes almaevése volt. A mostani eseményen elsősorban a két egyetem hallgatói és munkatársai vettek részt. A rekordkísérlet előtt Nagy István, az FM parlamenti államtitkára elmondta: míg régebben 30 kilogramm volt az éves almafogyasztás fejenként, ma már csak 15 kilogramm, pedig a magyar alma kiváló minőségben és nagy mennyiségben áll rendelkezésre.
Az államtitkár hozzátette: napi egy alma fogyasztása az egészség megőrzése felé tett lépés mellett nagy szolgálatot jelent a magyar mezőgazdaságnak, mivel sok ember munkája fekszik a gyümölcs megtermelésében. 

Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója kiemelte: a mai rekordkísérlet az egy hete indult kampány csúcseseménye, amelynek témája az egészséges táplálkozás, zöldség és gyümölcsfogyasztás ösztönzése. Felidézte, hogy a magyar gyümölcstermelés 60 százalékát adja az alma.
Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány szeretné beépíteni a népegészségügyi tervek közé a prevenciót, hogy a betegségeket elsősorban megelőzzék, ne csak gyógyítsák. Ide illik a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, a chipsadó, a mozgás éjszakája, vagy a mostani, gyümölcsfogysztásra ösztönző kampány – tette hozzá.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora azt hangsúlyozta, hogy az egyetem letéteményese az egészséges életmód hírdetésének, minden, ami az egészség megőrzését, a prevenciót szolgálja, nagyon fontos számukra.