2024. április 26., péntek

Brown veszi a kalapját

Távozik jövőre a politikából Gordon Brown volt brit miniszterelnök. A Munkáspárt egykori vezetője hétfőn késő este jelentette be skóciai választókörzetének aktivistái előtt, hogy a májusban esedékes parlamenti választásokon már nem indul, és visszavonul a politika első vonalából.

A Labour 1997-ben aratott földcsuszamlásszerű győzelme után Gordon Brown lett az újkori brit politikatörténet leghosszabb ideig (tíz évig) szolgáló pénzügyminisztere, majd 2007-ben ő váltotta a miniszterelnöki tisztségben a harmadik egymást követő mandátumának félidejében távozó Tony Blairt. Brown azonban csak három évig tölthette be a kormányfői tisztséget, mivel a Munkáspárt a 2010-es parlamenti választásokat – 1983, vagyis éppen Brown politikai pályafutásának kezdete óta nem tapasztalt mértékű vereséggel – elvesztette. Brown a 2010-es választáson is megőrizte alsóházi képviselői mandátumát, de azóta alig vett részt a parlamenti munkában, és frissen bejelentett távozási szándéka nem keltett meglepetést.

A 63 esztendős Brown, aki a legnagyobb skóciai város, Glasgow egyik elővárosában született, 1983 óta tagja a brit parlamentnek, és jelenleg a kelet-skóciai Kirkcaldy és Cowdenbeath kisvárosok alkotta választókörzetet képviseli a londoni alsóházban.