2024. április 25., csütörtök

Megkezdődtek az egyetemista tüntetések

Kedden Belgrádban és Újvidéken adnak hangot a felsőoktatási törvény módosítása miatti elégedetlenségüknek

Hétfőn Nišben és Kragujevacon tüntettek az egyetemi hallgatók, mert elégedetlenek a felsőoktatási törvény módosításával.

Belgrádban, az oktatási minisztérium épülete előtt, az Újvidéki Egyetemen a rektori hivatal előtt és más egyetemi városokban is kedden 12 órakor kezdődnek a tiltakozó megmozdulások, amelyek szervezői a Szerbiai Egyetemek Hallgatóinak Konferenciája (SKONUS) és az állami egyetemek hallgatói parlamentjei.

A követelések között szerepel, hogy a 2014/2015-ös tanévben hat kötelező vizsgaidőszak legyen, ne pedig öt, valamint hogy azok az egyetemi hallgatók, akik a 2010/2011-es és a 2011/2012-es tanévben iratkoztak be, még egy évig megtarthassák az állami költségvetés terhén való tanulási jogukat, mint ahogy ez eddig is volt. A hallgatók azt is követelik, hogy azoknak az egyetemistáknak, akik nem fejezik be határidőre tanulmányaikat, ne szűnjön meg a hallgatói státusuk, illetve a 2015/2016-os tanév végig meghosszabbítsák számukra ezt. 

A hallgatók követelik, hogy kezdődjön meg a munka a felsőoktatási törvény kidolgozásán a meghatározó hallgatói képviselők részvételével. Követelik továbbá, kezdjék meg a munkát a gyenge színvonalú oktatás, valamint a hallgatói kurzusok és a hallgatói program túlterheltsége, nem egyértelmű meghatározottsága problémájának megoldásán is.

Az oktatási minisztériumban Milovan Šuvakov tanácsos azt nyilatkozta, hogy meglepődve értesültek az egyetemista tüntetésekről, és még nem kapták meg a hallgatók követeléseit. Mint mondta, a törvénymódosítás már egy hónappal ezelőtt került elfogadásra, és a hallgatóknak alkalmuk lett volna a tervezet kidolgozásában részt venni, a nyilvános vitákban kifejteni kifogásaikat, véleményüket. Šuvakov szerint találkozni fognak a napokban az egyetemista-rektorhelyettesekkel, és a minisztériumban arra számítanak, hogy a hallgatók részt vesznek az új felsőoktatási törvény kidolgozásában.