Árvíz

További kilakoltatásokra van szükség

(MTI)

2014. szeptember 15., 10:00

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az árvízhelyzet miatt tegnap kora délután Zala megyében további kitelepítésekről döntöttek. Hende Csaba honvédelmi miniszter eredményesnek nevezte az eddigi árvíz elleni védelmet. Már több mint kétszáz kilométeren védekeznek, több mint 13 kilométeres folyószakaszon a legmagasabb fokú a készültség. Az előrejelzések szerint további jelentős esőzések várhatóak.

Egy férfi gyalogol a vízben a csákánydoroszlói Dózsaligetben, ahonnan tizennyolc embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából a Rába és a Vörös-patak áradása miatt (Fotó: MTI)

Egy férfi gyalogol a vízben a csákánydoroszlói Dózsaligetben, ahonnan tizennyolc embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából a Rába és a Vörös-patak áradása miatt (Fotó: MTI)

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Lentiben bejelentette: tegnap délután Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítik, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket. A védekezési munkákról tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szijártóházán 32, Zalaszombatfán 50 ember él, még sötétedés előtt kihozzák őket a lakóhelyükről, és Lentiben biztosítanak számukra elhelyezést. Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte: Szlovénián keresztül próbálják megközelíteni a Zala megyében áradás által elzárt négy települést a rendőrség és katasztrófavédelem munkatársai, Bödeházára már orvost és élelmiszert sikerült bejuttatni. Cseresznyés Dániel elmondta: négy település – Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa – továbbra is megközelíthetetlen közúton, mert mintegy félméteres víz borítja az utakat. A zalai folyók, patakok árvíztározóiban több millió liter víz áll.

Hende Csaba a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen eredményesnek nevezte az eddigi árvíz elleni védekezést. Mint kiemelte: a különböző szervezetek között jó az együttműködés, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a már bekövetkezett károkat leszámítva további baj ne történjen. A honvédelmi miniszter szerint: a gyors áradás, a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz miatt sok helyen történtek váratlan események. Így volt ez Szombathely külső részén, a Petőfi-telepen is, ahol a nemrég épült lakóparkban elmulasztották a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítását, ezért a szakszerű védekezés ellenére is több családi házba betört a víz, és komoly károkat okozott.

Hende szerint olyan megoldást kell találni, hogy többé hasonló eset ne fordulhasson elő. Tisztázni kell azt is, ki milyen mértékben felelős a történtekért, szerepelt-e a tervekben például a meg nem épült vízelvezető rendszer, illetve a benőtt árok kitisztítása kinek a dolga lett volna.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tegnap azt közölte, hogy tizennyolc embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni az otthonából az áradás miatt Csákánydoroszlón. Szentgotthárdnál viszont már apad a Rába szintje. Az éjszakai esőzések azonban lassíthatják az apadást, a határhoz közeli töltés és vasúti pálya kereszteződésénél sikerült homokzsákokkal megerősíteni a töltéshiányos részeket, ezért Szombathely és Graz között újra közlekednek a vonatok. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint több mint 13 kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán) elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek.

Az OMIT a közleményében kitért arra is, hogy a jelenlegi szélsőséges időjárás és a több folyón várható rekord közeli árhullám alátámasztja azt a vizsgálatot, amelyet a kormány rendelt el a mértékadó árvízszint felülvizsgálatával kapcsolatban.

Nyolc vízügyi igazgatóság területén összesen huszonhárom szakaszon van elrendelt készültség. Ebből hat szakaszon harmad-, kilenc szakaszon másod-, nyolc szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. Az elöntött terület nagysága 6100 hektár, ebből 1300 hektár vetés-szántó.

A Balatonnál a vízparti településeken sehol nem kellett helyi árvízi védelmi fokozatot elrendelni, de kijelölték a védekezésért felelős helyi szakembereket. Siófokon pincéket, mélygarázsokat öntött el az esővíz, a térségében négy óra leforgása alatt száz milliméter eső hullott.

Jelenleg összesen 22 országos közúton van érvényben teljes útzár – egy kivételével mindegyik mellékút –, ez összesen alig több, mint 50 kilométernyi szakasz lezárását jelenti Baranya, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: az északkeleti területek kivételével területi átlagban még 15-35 milliméter csapadék hullhat. A legnagyobb mennyiség a középső országrész déli felében a legvalószínűbb. Hétfőn a nap második felétől országszerte csökkenhet az esőzés.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége