2024. május 10., péntek

Visszaköltözik a Mezőgazdasági Középiskola

Őszre visszaköltözik korábbi (a Macedón utca 2. szám alatti) épületébe a nagybecskereki Mezőgazdasági Középiskola, amelyet négy évvel ezelőtt az épület rossz állapota miatt hagytak el. Ideiglenesen az Egészségügyi Szakközépiskola helyére kerültek, amely akkor a Népfront utcából a Baglyas lakótelepi új iskolaépületbe költözött.

Az illetékesek azt ígérték, hogy egy év alatt rendbe hozzák a Mezőgazdasági épületét, és majd visszakerül az iskola. Mégis négy év kellett ahhoz, hogy kiköltözzenek az egykori Katolikus Leányintézet épületéből, melyet a nagybecskerekiek Zárda néven ismernek. A Miasszonyunkról nevezett szegény iskolanővérek 1880-tól 1944-ig működtették az intézetet. Épületüket 1949-ben konfiskálták, és 2009-ig az Egészségügyi Szakközépiskola használta. Időközben a katolikus egyház visszakapta ugyan, de az Egészségügyi kiköltözése után mégsem vehette birtokba, mert helyükre azon nyomban beköltözött a Mezőgazdasági Középiskola.

A Mezőgazdasági Középiskolát (amely egy ideig Szervó Mihály nevét viselte, a kilencvenes évektől pedig Mezőgazdasági Középiskolának hívják) 1956-ban alapították Écskán, és 1968-ban költöztették Nagybecskerekre, az egykori honvédkaszárnya épületébe, amely mint építészeti műemlék állami védelem alatt áll. Tekintettel arra, hogy mezőgazdasági vidéken van, az iskola iránt idővel növekedett az érdeklődés. Jelenleg húsz osztályba mintegy ötszáz tanuló jár. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakok mellett erdészeti és faipari szakmákat is tanítanak. Az iskolának saját jövedelme van, mivel 170 hektár földdel, mezőgazdasági gépezettel és fóliasátrakkal is rendelkezik.

A felújítási munkálatok értéke meghaladja a húszmillió dinárt, amit teljes egészében a város költségvetéséből biztosítanak. Felújítják az elektromos- és vízvezetéket, új mosdókat építenek, felújítják a tetőszerkezetet, kicserélik a nyílászárókat, megjavítják az épület homlokzatát. Ez utóbbit valószínűleg nem fejezik majd be szeptember elsejéig, de mint ahogy az önkormányzatban hangoztatják, ez nem fogja zavarni a tanítás menetét.