2024. március 29., péntek

Őrizetbe vették Sarkozyt

A volt francia államfőt üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt hallgatják ki

Őrizetbe vették kedden Nicolas Sarkozy volt francia államfőt Párizsban egy befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt februárban indított nyomozás keretében. A volt elnök egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója, Gilbert Azibert egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatja Sarkozy ügyvédjét. Cserébe a volt elnök állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígért neki. Sarkozy kihallgatása 24 óráig tarthat, és egy nappal meghosszabbítható. Előző nap őrizetbe vették ügyvédjét, Thierry Herzogot, valamint a semmítőszék két bíráját.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

A nyomozók elsősorban arra kíváncsiak, hogy az exelnök törvénytelen módon szerzett-e tudomást arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert Sarkozy Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.

A lehallgatások 2014. január 28-a és február 11-e között készültek. Az ügyészség annak az eljárásnak a keretében hallgatta le Sarkozy mobiltelefonjait, amely a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől még a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás kivizsgálására indult.

A márciusban a sajtóban is közzétett telefonbeszélgetések alapján indult egy újabb eljárás ellene február 26-án, befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt. A felvételeken ő és az ügyvédje azokról a rendőrségi ügyekről beszél, amelyekben maga is érintett. Az ügyészségen jelenleg hat ilyen eljárás folyik.

A beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esik szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy Sarkozy visszaélt Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa 2007-es elnökválasztási kampányát. Sarkozyt ki is hallgatták, vádat is emeltek ellene, majd bizonyíték hiányában ejtették a vádat, és jelenleg csak pártjának néhány tagja ellen folyik eljárás az ügyben.