2024. március 28., csütörtök

Szavazógép és önkényuralom

A VMSZ és A változásokért frakció szerint a DP- és VMDK-többségű adai képviselő-testület szavazógépezetként működik

Az ellenzéki Vajdasági Magyar Szövetség és A változásokért frakció szerint a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége alkotta hatalmi többség szavazógépként működik, rendszeresen leszavazza módosítási javaslataikat, és ezzel ellehetetleníti tevékenységüket az adai képviselő-testületben – hangzott el tegnap Adán a VMSZ és A változásokért frakció közös sajtótájékoztatóján.

Dr. Tóth Barna Elvira, a VMSZ Ada községi szervezetének elnöke elmondta, hogy a 2012-ben megalakult képviselő-testületben a kezdetektől konstruktívan kívánt fellépni az ellenzék, köztük a VMSZ. Az utóbbi időben viszont azt tapasztalják, hogy a hatalmi DP minden beadványukat és javaslatukat figyelmen kívül hagyja, és ez szerinte már önkényuralom. Világos Tibor, a VMSZ adai frakcióvezetője szerint a legutóbbi, csütörtöki ülésről is a hatalmi szavazógépezet miatt távoztak az ellenzéki pártok tagjai, köztük a VMSZ képviselői.

A változásokért frakció tagja, Bálint Ferenc elmondta, hogy távozásuk után a hatalmi DP és VMDK képviselői 35 percben 28 napirendi pontról döntöttek. A képviselő szerint így napirendi pontonként egy perc jutott az érdemi tárgyalásra. Köztük olyan fontos kérdésekben, mint a 2013-as költségvetés zárszámadásának megvitatása, a 2014-es költségvetés módosítása, a csatornázásról szóló rendelet ötödik módosítása, valamint az egyszeri, 20 000 dináros szülői pótlék megítélése, amit az újszülöttet nevelő családok kapnának. Bálint Ferenc megjegyezte, hogy a frakciója által benyújtott egyszeri szülői pótlék megszavazását elvetette a testület. Mint mondta, megszavazta viszont a 2013-as zárszámadást, amely megdöbbentő adatokat tartalmaz. Eszerint a múlt évben 80 millió dinárral csökkent az önkormányzat vagyona, ugyanakkor az önkormányzatot 2 milliárd dinárral perelik a különböző hitelezők. A képviselő hozzátette: a hiteles könyvvizsgáló szerint a perek kimenetele bizonytalan, ennek ellenére a polgármester elbagatellizálja a dolgot, azt állítva, hogy a községnek ezt nem kötelező kifizetni.

Világos Tibor többek között azt is nehezményezte, hogy már ötödik alkalommal módosították a kanalizációról szóló határozatot, amelynek hiányosságaira két éve a kkt ülésén és sajtótájékoztatón felhívták a községi illetékesek figyelmét. Mint mondta, a csatornázást végző konzorciumnak és a Standard kommunális közvállalatnak programokat, akcióterveket, pénzügyi konstrukciókat kellene kidolgozni és azokat beterjeszteni a kkt-nek jóváhagyásra. A frakcióvezető hozzátette, hogy mindez a mai napig nem történt meg, bár ezt nagyon várják. Akárcsak azt, hogy az idei költségvetés első módosítása, vagyis 111 millióval való megnövelése hogyan fog visszaütni a község polgáraira.