2024. március 19., kedd

Válogatott borokat kóstolhattak a magyarkanizsaiak

A borongós, felhős idő sem tartotta vissza a magyarkanizsaiakat, hogy a hétvégén ellátogassanak a város háza előtti kisparkba, és megnézzék, a környékbeli borászok idén milyen különlegességekkel készültek a Magyarkanizsai Tavaszi Borfesztiválra.

Az immáron harmadik alkalommal megrendezett két napos esemény nagy sikernek örvendett, és habár a délutáni órákban még könnyedén össze lehetett volna számolni a látogatókat, az esti órákra szépen összegyűlt a tömeg. A szervezők nem csupán a helyi és a környékbeli borászokat hívták meg a rendezvényre, hanem élőzenével is készültek, így péntek délután tamburások léptek fel, este mulatós zene szólt, szombaton pedig rockzenei klasszikusokat idézett meg a Recycle Bean nevű zenekar.

Hat vajdasági pincészet mellett egy magyarországi vendége is volt a borfesztiválnak, ezáltal pedig megbizonyosodhattunk az itteni bortermő vidékek kiváló minőségéről, illetve hogy a hazai bortermelők is könnyedén felvehetik a versenyt az ismertebb és nagyobb nevekkel. Így az idei borfesztiválon belekóstolhattunk a magyarkanizsai Nagy-Sagmeister illetve Harmath Wine’s Borászat, a szabadkai Kasza Borászat, a topolyai Brindza Borászat, a hajdújárási Maurer Borászat, a horgosi Bálint Borászat, valamint a szekszárdi Fekete Borpince remekeibe.

A borászok elmondták, hogy a tavalyihoz képest tovább nőtt az érdeklődés, a parkban pedig egészen családias, baráti hangulat alakult ki. A magyarkanizsai Nagy-Sagmeister Borászat idén hat borral készült, őket kérdeztük az idei felhozatalukról: „Egy Pinot Noirral, egy Kadarkával, ennek a cuvéjével, vagyis viccesen egy Kanoárral készültünk, valamint egy Pinot Noir roséval, illetve a fehérek közül hoztunk még Kövidinkát, a hajdújárási tőkék egyik közkedvelt fajtáját, és Furmintot a Tarcal hegyről. Ezek mind 2012-esek. A hölgyek sokkal jobban viszik a rosét, mint az urak, viszont nagyon jól megy a Furmint is azok körében, akik szeretik a félédes borokat, annak ellenére, hogy ez félszáraz bor, még akkor is megkóstolják, ízlelik és tetszik nekik” – mesélte László Ágnes a Nagy-Sagmeister Borászattól.