2024. április 19., péntek

Használhatatlan a mobilgát egy része

A város 400 méteres dunai szakasza a kikötő környékén nincs megvédve a magas vízállástól

Újvidéken 2010-ben 150 millió dinárért 700 méter hosszúságú mobilgátat vásárolt az önkormányzat. Ebből azonban 400 méter használhatatlan és a raktárban porosodik. A DTD-csatorna dunai torkolatától az Újvidéki Kikötőig a mai napig nem építették meg azokat az oszlopokat, amelyekre szükség esetén felállítható a mobilgát.

Mivel az oszlopokat nem építették meg, Újvidék az említett 400 méteres dunai szakaszon nincs megvédve a magas vízállástól. A mobilgát a Vajdaság Vizei közvállalat raktárában porosodik. A vállalat illetékesei elmondták, egy ideig nem sikerült megegyezni az Újvidéki Kikötővel az oszlopok megépítéséről. Hosszas egyeztetések után sikerült megállapodni abban, hogy hol emelhetnék fel a mobilgátat az Újvidéki Kikötő területén. Közben azonban elfogyott az erre szánt pénz, így semmi sem lett az egészből – írja a 24 sata hírportálja.

Božidar Beloš, a Vajdaság Vizei közvállalat vízvédelmi szolgálatának a főnöke, aki csupán pár hónapja tölti be ezt a funkciót, elmondta, amint biztosítanak pénzt az oszlopokra, megkezdődhet az építésük, habár az idei pénzügyi tervben ez nem szerepel.

– A megbeszélések idején még nem dolgoztam a vállalatban. Annyit tudok az egészről, hogy a kikötő képviselői azért óvakodtak az oszlopok megépítésétől, mert az emelődaruk nem dolgozhattak volna rendesen tőlük. Két terv létezett az oszlopok megépítésére. Az egyik terv szerint az emelődaruk között épültek volna fel, a másik szerint pedig az emelődaruk köré építették volna meg őket. Nem értem miért nem sikerült megépíteni az oszlopokat, feltételezhetően emberi mulasztásról van szó – mondta Beloš.

Az IBC németországi vállalattól vásárolt méregdrága mobilgátat a 2010-es árvíz után szerezte be az önkormányzat. A gát egyik része a sétány lejáratainak a lezárására szolgál, a Vajdaság Vizei közvállalat négy évvel ezelőtt megépítette ezeken a helyeken azokat az oszlopokat, amelyekre felállítható a mobilgát. Beloš szerint az újvidékieknek nem kell tartaniuk az árvíztől.

– A kikötőnek magas fekvése van. Magas vízállás esetén jumbo-zsákokkal védjük majd a veszélyeztetett részt, úgy, ahogyan 2006-ban tettük, amikor Újvidéknél a Duna elérte a 745 centimétert. Az Újvidéki Kikötőben egyelőre nem tudják mikor épülhetnek fel a mobilgátat tartó oszlopok.

Hasonló mobilgátakat használnak Európa-szerte, pl. Ausztriában, Csehországban, Németországban és Szlovákiában is, Szerbiában viszont csak Galambóc és Újvidék rendelkezik effajta árvízvédelmi szerkezettel.