2024. április 28., vasárnap

Tragédia a köbön

Csikós László: Magyarkanizsa polgárvédelmi törzskarának parancsnokaként nem engedném meg, hogy ott is bekövetkezzen az obrenovacihoz hasonló tragédia

A múlt heti, eddig soha nem tapasztalt esőzés, illetve az azt követő árvíz szellemvárossá változtatta Obrenovacot. A településről eddig nagyjából 26 ezer embert evakuáltak, a kitelepítés továbbra is folyamatban van. Bár a víz elkezdett visszahúzódni, az illetékesek szerint a lakosság a közeljövőben még biztosan nem térhet vissza otthonaiba. Csikós László, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális minisztérium államtitkára, a magyarkanizsai Községi Tanács kommunális tevékenységekkel megbízott és rendkívüli helyzetekért felelős tanácstagja péntek éjszakától szombat délutánig részt vett a mentésben. Lapunknak benyomásairól nyilatkozott.

Milyen kép fogadta Obrenovacon?

– Szuroksötét volt, a víz magassága két méter körül mozgott. Obrenovac Velencévé változott, azzal a különbséggel, hogy Velencében nem állnak gépjárművek a vízben. A csónakok olykor gépjárművek felett haladtak át. A lakosok egy részét ebben a hatalmas vízben kezdték el evakuálni, elsősorban azokat, akik földszintes házban éltek. Az emberek asztalokra, szekrényekre másztak, ott várták, hogy kimentsék őket. Egyesek több emeletes házakba, vagy tömbházakba menekültek. A víz péntek délután 14 órakor keletkezett, az általános riadót fél négy tájékán adták ki. Azért került sor erre a katasztrófára Obrenovacon, mert a Száva vízszintje annyira megemelkedett, hogy már nem tudta befogadni a Kolubara patakot abban a sebességben és mennyiségben, amelyben kellett volna. Így a Kolubara patak átfolyt a töltésen, majd átszakadt a gát és a víz olyan hatalmas erővel tört be a városba, hogy az embereknek még arra sem volt idejük, hogy magukhoz vegyék személyes dokumentumaikat, vagy elengedjék a láncra kötött kutyákat. Aki tehette, az emeletre menekítette a háziállatokat és a mozgásképteleneket.

Későn figyelmeztették az embereket, előbb is riadót fújhattak volna?

– A tűzoltócsapat önkéntes tűzoltóegységének mentőjeként vettem részt a mentésben. Nem vagyok Obrenovac polgárvédelmi törzskarának az illetékese, vagy a parancsnoka. Ezért nem kívánok erről nyilatkozni. Egyébként, mint az talán ismeretes, Magyarkanizsán továbbra is a polgárvédelmi törzskar parancsnoka vagyok, és Magyarkanizsán nem engedném meg, hogy ilyesmi bekövetkezzen.

Hogyan értékelné magát a mentést?

– Későn kezdték el. Az érintett önkormányzatok illetékesei túlságosan sokáig húzták az időt, ezért avatkozott be végül határozottan és precízen a szerb kormány.

Mire számíthatnak a jelenleg földönfutóvá vált obrenovaci emberek?

– Hétfőn már részt vettem az államtitkárok és minisztersegédek kollégiumán, ahol szintén a történésekről volt szó. Az egyik minisztersegéddel ellátogattunk az egyik befogadóközpontba, ahol ezer embert zsúfoltak össze a hideg betonpadlóra. Ez tragédia a köbön. Hétfőn a gerontológiai központoktól kértünk segítséget, elkezdtünk telefonálni, hogy hol van szabad kapacitás. Azóta az összes belgrádi gerontológiai központ megtelt, ezért a vajdasági központokhoz fordultunk. Rendkívül készségesnek bizonyultak. A kollektív befogadóközpontok, iskolák és sportcsarnokok teljesen megteltek. A Vöröskereszt és a szociális munkaközpontok munkatársai rátermettek, sok az önkéntes, egyetemisták, leendő orvosok, pszichológusok, pedagógusok is támogatják az embereket. Megpróbálunk lelki segítséget nyújtani, ugyanakkor, ha ezeknek az embereknek még öt napot a befogadóközpontokban kell maradniuk, megbolondulnak.

A helyzet alakulása és az illetékesek nyilatkozata viszont éppen arra enged következtetni, hogy az emberek egy ideig még biztosan nem térhetnek vissza otthonaikba.

– Magyarország irányából árhullám érkezik a Dunán. A Dráva annyira megnyomasztotta a Dunát, hogy Újvidéknél árhullám van. A Duna vízszintje olyan magas, hogy a Tiszát visszanyomta egészen a becsei gátig. Ritkán történik meg, hogy a becsei gát alatt magasabb a vízállás, mint felette. A Száva annyira megnyomasztotta a Dunát, hogy Zimonyban rendes árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A Száván 6 ezer köbméter/másodperc víz érkezik. A Száva valójában kisebb folyó a Tiszánál, ugyanakkor a Tiszán eddig 3 ezer köbméter/másodperc volt a rekord. A Morava annyira megduzzasztotta a Dunának az alsó folyását, hogy Đerdapot ki kellett nyitni, ám így sem tudták leereszteni a Dunát. Mint katasztrófavédelmi szakember, szó nélkül maradok ezek miatt a tények miatt. Hétvégétől a meteorológusok újabb csapadékot helyeztek kilátásba. Milyen reményekről beszélhetünk így? Egyszerűen nem tudom megjósolni, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba az obrenovaciak.