2024. április 24., szerda

Putyin visszarendelte az ukrán határról az orosz csapatokat

Az orosz elnök hétfőn arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy vezényelje vissza állandó körleteikbe az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat. Az elnöki kabinet közleménye szerint a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki megyében befejeződtek a „tervszerű tavaszi gyakorlatok, ezért az ezekben részt vevő csapatokat állandó körleteikbe vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Oroszbarát fegyveresek Kramatorszkban három kémkedéssel gyanúsított ukránt kötöznek meg (Fotó: Beta/AP)

Oroszbarát fegyveresek Kramatorszkban három kémkedéssel gyanúsított ukránt kötöznek meg (Fotó: Beta/AP)

Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Vlagyimir Putyin május 7-én már bejelentette, hogy a csapatokat visszavonták, de a NATO és az USA akkor és – Rasmussen NATO-főtitkár szerint – most sem tapasztalták semmi jelét a csapatcsökkentésnek.

A Kreml szerint Putyin üdvözölte az első kapcsolatfelvételt a kijevi vezetés és a föderalizáció hívei között, aminek célja, hogy közvetlen párbeszéd kezdődjön a konfliktusban érdekelt összes fél között. Egyúttal felszólította Ukrajnát a kelet-ukrajnai hadművelet azonnali leállítására, a csapatok visszavonására és a problémák kizárólag békés úton történő rendezésére.

Az ENSZ adatai szerint eddig csaknem 130 ember veszítette életét az április 13-án kezdődött ukrán „terroristaellenes hadművelet” során.

Oroszország aktív közreműködése nélkül nem lehet megoldani az ukrán válságot – jelentette ki a szlovák külügyminiszter, miután orosz kollégájával tárgyalt hétfőn Moszkvában. Miroslav Lajčák közölte, hogy Szlovákia szeretné, ha kezdetét venné a nemzetközi rendezési folyamat, amely hozzájárul az ukrajnai nemzeti párbeszéd létrejöttéhez. Azt is hangsúlyozta, hogy minden Ukrajnában végrehajtott erőszakos cselekményt ki kell vizsgálni, a bűnösöket pedig felelősségre kell vonni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hozzátette, bár Oroszország nem vállalhatja magára a bíráskodást az Odesszában május 2-án történtek ügyében, arra törekszik, hogy a több tucat halálos áldozatot követelő gyújtogatással kapcsolatban elfogulatlan, objektív nemzetközi vizsgálat kezdődjön. Moszkva ezt kezdeményezte az ENSZ-nél és az EBESZ-nél. Lavrov megerősítette, hogy Moszkva továbbra is az április 17-én Genfben elfogadott megállapodás és az EBESZ által kidolgozott ukrajnai rendezési menetrend megvalósítását szorgalmazza.

Az orosz diplomácia vezetője a Lajčákkal folytatott tárgyalást megelőzően kijelentette, hogy tekintettel az ukrán válságra újra kell gondolni Oroszország viszonyát az EU-val és a NATO-val. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy Moszkva nagyra értékeli Szlovákia gyakorlatias álláspontját, amely mind az EU, mind Oroszország érdekeinek megfelelő.

AKNAVETŐKKEL LŐTTEK AZ UKRÁN KATONÁKRA

Egy katona életét vesztette, három megsebesült, amikor szeparatista fegyveresek támadtak az ukrán biztonsági erők állásaira hétfőn a Donyeck megyei Szlovjanszknál levő Karacsun-hegyen. Az „Információs Ellenállás” nevű szervezet értesülései szerint a szakadárok aknavetőkkel lőtték az ukrán katonákat, akik a hegyen levő tévéadótornyot védik. Eközben fegyveresek körbezárták Donyeckben a helyi vasútirányítás hivatalát. Még nem hozták nyilvánosságra követeléseiket.

A donyecki állami vasútvonal Donyeck, Luhanszk, valamint részben Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk és Harkiv megyén halad át. Hossza 2,8 ezer kilométer, ami az ukrán vasútvonalak 13 százaléka.

NEM KAPNAK KVÓTÁT A TATÁROK

A krími vezetés nem tervezi, hogy nemzetiségi alapon nyújtson helyeket a kormányzati szervekben sem a krími tatároknak, sem más nemzetiségeknek – jelentette ki Szerhij Akszjonov, az Oroszország által megszállt félsziget önhatalmúlag kinevezett miniszterelnöke. Akszjonov leszögezte, hogy minden posztra „kizárólag szakmai alapon” neveznek ki tisztségviselőket. Hangsúlyozta, hogy semmiféle nemzetiségi kvótát a kinevezésekben nem kívánnak alkalmazni.

Kijelentette továbbá, hogy a krími tatárok képviseleti szerveit, a kurultájt és a medzsliszt hivatalosan be kell jegyeztetni mint szervezeteket. Hozzátette, hogy csak e szervezetek törvényessé tétele után és a krími tatárok képviselőinek az együttműködésre való hajlandósága mellett kész a krími vezetés a közös munkára az említett képviseleti szervekkel.

ISMERETLEN FEGYVERESEK FOGLYUL EJTETTEK EGY MAGYAR FÉRFIT

Ismeretlen fegyveresek foglyul ejtettek egy magyar férfit Ukrajnában – közölte hétfőn a magyar Terrorelhárítási Központ (Tek). A magyar férfi a kelet-ukrajnai konfliktuszónában magyar rendszámú autóval közlekedett, amikor foglyul ejtették. A Tek speciális egysége Ukrajnába utazott.