2024. április 28., vasárnap

Renoválták a kastélyt

A horgosi Október 10-e Általános Iskola gondnoksága alá tartozó Kárász-kastélyt nemrégiben tartományi és részben községi pénzből konzerválták. A több mint húszmillió dináros beruházásból felújították a komplett tetőszerkezetet, új ablakokat és ajtónyílásokat szereltek be, ezzel stabilizálva az omladozó épületet. Emellett további munkálatokra lenne szükség, elsősorban meszelésre, malterozásra, valamint a kastély melletti park rendbetétele is várat magára, amelyhez hozzátartozik a nyári hónapok hűsítésére szolgáló medence üzemeltetése is. Egyelőre azonban úgy fest a dolog, hogy a horgosi gyerekek idén sem lubickolhatnak a fürdőmedencében, a szezonnyitás előtt mindössze néhány héttel az alábbi információk ismeretében feltehetően aligha fog változni a helyzet. A medence üzemeltetése évről-évre problémát jelent, ugyanis az ezzel járó költségeket nincs aki fedezze.
Goran Nikičić, az Október 10-e Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy intézményüknek csupán használati joga van, ám a költségvetésükből nem tudják finanszírozni a karbantartást és az üzemeltetést. Korábban már segítséget kértek az önkormányzattól és a helyi közösségtől, de anyagi támogatást nem kaptak.
– A bérbeadás maradt megoldásként, de ehhez minisztériumi engedélyre van szükség, amelyet el is küldtünk, de választ még nem kaptunk. Ez után keresnünk kellene valakit, aki vállalná az üzemeltetést.
Az igazgató azt is elmondta, hogy ígéretet kapott mely szerint a horgosi vízművek adnák az üzemeltetéshez szükséges vízmennyiséget, újra is kellene festeni a medencét, valamint éjszakai őrzést is biztosítani kellene, napközben pedig úszómestereket kellene alkalmazni.