2024. május 5., vasárnap

A Divac Ifjúsági Alap kiosztotta a pályázati összegeket

Február 27-éig kellett leadniuk a projektumterveiket azoknak a formális és nem formális csoportoknak, amelyek a Divac Ifjúsági Alap által meghirdetett pályázaton szerettek volna részt venni. A DIA az idén öt szerbiai község fiataljait támogatta, olyan helyi alapok létrehozásával, melyek az ifjúság önszervező erejét és aktivitását voltak hivatottak felszínre hozni. Ezek között Magyarkanizsa község is szerepelt, ahol számos terv került beadásra, valamint a napokban elbírálásra. A feltételek igen kedvezőek voltak, mivel 15 és 30 év között bárki pályázhatott, még olyan öttagú csoportok is, amelyek nem tagjai semmilyen civil szervezetnek. A Divac Ifjúsági Alap minden községnek 5000 dollárnyi forrást biztosított, amelyet Magyarkanizsán a község önkormányzata további 3500 dollárral (pontosabban annak dinár ellenértékével) bővített ki, hogy minél több terv és elképzelés megvalósulhasson.

A február végéig beérkezett anyagok elbírálását egy személyes beszélgetés követte, és végül 12 tervet fogadott el a bírálóbizottság. A nyertes pályaműveket csütörtökön hirdették meg a magyarkanizsai Ifjúsági Otthonban, ahol a pályázók egy óriáscsekk formájában jelképesen átvehették a nyert összeget, valamint aláírhatták a szerződéseket. A fiatalok leginkább renoválásra, klubhelyiségeik felújítására kértek támogatást, de olyanok is vannak, akik különböző ifjúsági tematikájú rendezvényeket szeretnének a nyárig megvalósítani.

Magyarkanizsán ezentúl minden évben lehet majd pályázni a Divac Ifjúsági Alapnál, és a megadott korcsoporton belül ezt minden községben élő fiatal megteheti. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre mind anyagi forrásokban, mind pedig pályázókban nőni fognak a számok, mivel mindenki azt szeretné, hogy a fiatalok a saját elképzeléseik és igényeik szerint önmaguk valósítsák meg terveiket, az önkormányzat embereinek pedig csupán koordinálnia kelljen.