2024. április 29., hétfő

Rendőrnövendékeket toboroznak Magyarkanizsán

A belügyminisztérium együttműködve a kamenicai Rendőrképző Központtal egyéves rendőrképzést hirdetett meg, amelyre Magyarkanizsán is toborozzák a fiatalokat. A hét elején megtartott önkormányzati sajtótájékoztatón Rekecki Titusz rendőrfőnök és Nyilas Mihály polgármester arról beszéltek, hogy mekkora szüksége van a községnek új egyenruhás munkaerőre, azon belül is a magyar ajkú, magyarul tudó rendőrnövendékekre.

A magyarkanizsai rendőrállomás újabban nem csupán rendőrökben szenved hiányt, de azzal is gondja van, hogy az ott foglalkoztatottaknak csak kis hányada beszéli a magyar nyelvet, holott ebben a leginkább magyarok lakta községben nagy szükség lenne olyan munkaerőre is, akikkel könnyedén meg tudják értetni magukat a lakosok. Ennek kiküszöbölésére tegnap a magyarkanizsai rendőrőrs néhány tagja a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontba látogatott, hogy beszámoljanak a diákoknak erről a lehetőségről, hogy elmondják a jelentkezés módját és feltételeit, valamint hogy biztosítsák őket afelől, hogy a képzés befejezése után azonnal kapnak munkát a községben.
A középiskola mezőgazdasági technikusainak végzősei közül hárman is jelentkeztek erre a képzésre, akik közül ketten már régebben is fontolgatták a rendőriskola gondolatát, míg a harmadik jelentkező, Farkas Annamária viszonylag gyorsan határozta el magát.
– A szüleim is buzdítottak a jelentkezésre, és gondoltam, akkor megragadom az alkalmat. Szeretnék rendőr lenni, mert szeretném a környezetemben lévő embereket óvni, rendet teremteni, és persze az egyenruha is vonz – mondta a lány.
Nekik a felvételi vizsgán természetesen több feltételnek is meg kell felelniük, amelyek magukban foglalnak egy egészségügyi vizsgálatot, egy pszichológiai tesztet, egy testierőnlét-felmérést, egy elbeszélgetést, valamint egy szerb helyesírási tesztet. A diákoknak, elmondásaik alapján, ezek közül leginkább a szerb nyelvvel vannak kisebb nehézségeik, viszont elszántaknak tűnnek, a képzést pedig jó lehetőségnek tekintik, hogy ezen hiányosságukat végre kiküszöböljék.
– A fizikai felmérésen lesz majd többek között futás, felülés, helyből ugrás, fekvőtámasz és medicinlabdás gyakorlatok is, de ezek, úgy gondolom, nem fognak gondot jelenteni, inkább az elméleti részre kell majd jobban felkészülnöm – mesélte Konc Dániel, a másik jelentkező.
A harmadik jelentkező, Medgyesi Levente már hetekkel ezelőtt beadta a jelentkezési lapot. Ő már nyolcadik osztályosként elhatározta, hogy rendőr szeretne lenni, akkoriban még azonban nem voltak meg a kellő feltételek, és a körzetben sem hirdettek azóta pályázatot. Most azonban egyedülálló lehetőségként jelentkezik ez az egyéves képzés, amely nem csupán a fiatalok elhelyezkedését és jövőbeni megélhetését segítheti, de a község is jól járhat magyarul beszélő rendőrök alkalmazásával.
A 18 és 26 év közötti fiatalok április 9-éig, azaz jövő szerdáig adhatják le jelentkezési kérelmüket a község rendőrállomásainak bármelyikén.