2024. április 26., péntek
MAGVETŐ-ÉLŐÚJSÁG PALICSON

Marad a tavalyihoz hasonló agrártámogatási rendszer

Az Észak-bácskai Földműves-szövetkezet adott otthont csütörtökön este Palicson a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének, a Magvető soron következő élőújságjának, melyen Varga Attila szerkesztő, Tóth Bátori Erzsébet rendezvényszervező, és az est vendége, Fremond Árpád köztársasági képviselő szólt az egybegyűltekhez az ágazatot érintő időszerű kérdésekről.

– Fontos találkozni olvasóinkkal, hogy tudjuk, munkánkban mi az, ami jó, mi az, ami kifogásolható, és hogy a továbbiakban milyen úton haladjunk. Az elmúlt hét év alatt – amióta a Magvető stábja élőújság-sorozataival járja Vajdaságot – mintegy 90 településre eljutottunk, és valamennyi helyen azt tapasztaltuk, hogy munkánk nem hiábavaló, mert elismerően szólnak a Magvetőről – állapította meg Varga Attila.

Mint kifejtette, a Magvető azokat az eseményeket, aktuális történéseket foglalja össze, melyek az előző hetet jellemezték. Gazdáinkat főképp az érdekli, miként tudják értékesíteni megtermelt javaikat, milyen bevételre számíthatnak. Sajnos kevés a termelőket megörvendeztető hír, hiszen a tavaszi vetés küszöbén még mindig hatalmas bizonytalanság uralkodik, különösen az idei évi agrártámogatások kifizetését illetően. Egyedül, amiről állami körökből hallani lehet, a termelőket megcélzó agrárhitelek és állami kölcsönök – mondta a szerkesztő.

– Politikai színtéren egy új ciklus kezdetén vagyunk, de hamarosan kiderül, hogy a mezőgazdaság valójában olyan előnyt élvez-e társadalmunkban, mint ezt a választási kampányban ígérgették – tette hozzá Varga Attila szerkesztő.

Fremond Árpád felszólalásában elmondta, a tavaly megszavazott Mezőgazdasági támogatásokról és vidékfejlesztésről szóló törvény értelmében – melynek köszönhetően a mindenkori agrárminiszterek önkényesen nem változtathatják meg az agrárpolitikát – az idén is marad a tavalyihoz hasonló agrártámogatási rendszer, tehát a hektáronkénti 6000 dináros területalapú támogatás, és szintén 6000 dinár valósítható meg hektárnyi egységként visszatérítések révén gázolaj, műtrágya vagy vetőmag vásárlásakor. Elvileg mindegy, hogy a termelő milyen számlát nyújt be, és az is mindegy, hogy melyik benzintöltő állomáson veszi meg az üzemanyagot, de hogy a gyakorlatban mindez hogyan valósítható meg, még nem tudni – mondta Fremond.