2024. május 2., csütörtök
MAGYARKANIZSA

Falugondnoki szakmai konferencia

„Jó szomszédok a közös jövőért” szlogennel rendeztek szakmai konferenciát Magyarkanizsán egy határon átnyúló projekttel, a falu- és tanyagondnokság szerbiai elterjeszthetőségével kapcsolatban.

Az Észak-bácskai Homokháti Kistérség Településfejlesztési Egyesület, a Nők Kishegyesi Fóruma, valamint a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete szervezésében rendezett konferencián egy Magyarországon már lassan húsz éve működő tendencia itthoni megvalósítási lehetőségeiről tanácskoztak a magyarkanizsai városháza nagytermében.

A falu-, illetve tanyagondnokság egy olyan szociális területet takar, amely különböző szolgáltatások formájában szeretné megkönnyíteni a szórványokon élő lakosság életét, valamint szeretné megelőzni a tanyákon élők elszigetelődését, illetve az onnan való elvándorlás fokozatosan erősödő tendenciáját, arról nem is beszélve, hogy a szerbiai is az elöregedő társadalmak egyre népesebb csoportját gyarapítja. Mindezek olyan problémák, melyek orvoslását Magyarországon már a kilencvenes évek elején megkezdték, s mára azt lehet mondani, hogy bevált és eredményes módszernek bizonyult.

Az ott dolgozó falugondnokok feladata az, hogy egy kisbusszal járják a falvakat, tanyákat, hogy megkönnyítsék az ott élő emberek mobilitását; a gyermekeket óvodába, iskolába vigyék, az időseket szükség esetén az egészségügyi intézményekbe, illetve hogy kisegítsék azokat az öregeket, akik önmaguk már nem képesek ellátni a ház körüli teendőket. Így a falugondnok, ha kell, gyógyszerek házhoz szállítását végezné, fát aprítana, vérnyomást mérne, vagy éppenséggel a tetőn cserélné ki a törött cserepeket.

A projekt jelentős munkahelyteremtő erővel is bírna, hiszen, ahogyan azt Serafin József, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője elmondta, mindez kis befektetéssel is létrehozható, viszonylag olcsó működtetésű, szabályozható, egyszerű, mégis hatékony szolgáltatás, amely egyúttal hozzáférést nyújt a helyben hiányzó egyéb szolgáltatásokhoz, és néhány jól megfogalmazható kérdéskörrel könnyen keretek közé illeszthető.

A projekt egyéves időtartama összesen 12 munkamegbeszélést foglal magában, mialatt szakmai műhelyek is indulnak Óbecse, Nagybecskerek, Maradék, valamint Bácskertes településeken. Végeredményként természetesen azt szeretnék elérni, hogy ez a szociális védelmi módszer beolvadjon a szerb kormány programjába, s remélhetőleg itt nálunk is megvalósuljon.