2024. április 26., péntek

Késik az erdőtelepítés és a fakitermelés

A közszférában bevezetett létszámstop miatt a Vajdasági Erdőgazdaság nem alkalmazhat idénymunkásokat

A Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat december óta komoly gazdálkodási gondokkal küzd, ugyanis a közszférában az év elején bevezetett létszámstop miatt, mely korlátozza a külmunkatársak alkalmazását, késnek a tavaszi idényjellegű munkálatok.

– Ez azt jelenti, hogy mintegy 250–300 ember, aki eddig szezonjelleggel volt jelen a vállalat életében, nem kapta meg azt a lehetőséget hogy nálunk dolgozzon a tavaszi idényben is. A tél folyamán mintegy 300 hektárnyi területet nem tudtunk erdősíteni, mert nem volt munkaerő – mondta Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat igazgatója a tegnapra összehívott sajtótájékoztatón.

A közvállalat a belgrádi kormánynak az ügyben illetékes bizottságánál kérvényezte az idényjellegű munkások foglalkoztatását, de a legutóbbi, február 25-ei ülésen is nemleges válasz született a kérdésben. Az elutasító döntés nem csupán az erdőtelepítésben érezteti majd hatását, hanem a fakitermelésben, a természetvédelemben és a vadászatban is – tette hozzá az igazgató.

A Vajdasági Erdőgazdaságról tudni kell – mondja Takács Márta –, hogy ugyan közvállalatként tevékenykedik, de mégsem költségvetési felhasználó, mert kimondottan piacgazdálkodást folytat. Másrészt pedig a felmerült kérdésben ugyanazok a megszorítások érvényesek rá is, mint az állam terhén élő közvállalatokra. Tehát külön engedély szükséges a külmunkatársak alkalmazásához. Ha a Vajdasági Erdőgazdaság az idén nem tudja teljesíteni mindazokat a kötelezettségeket, melyeket az erdészeti törvény előír és megkövetel, hatalmas problémákkal szembesül. Képtelen lesz új erdősávokat telepíteni, munkaerő hiányában nem tudja teljesíteni a fakitermelési terveket, ebből kifolyólag a bevétel sem úgy alakul majd, hogy eleget tegyenek vevőiknek, és ami a legfontosabb, nem tudják előteremteni azt a jövedelmet, amely egy ekkora vállalat fenntartásához és működtetéséhez szükséges.

– Nem győzzük hangoztatni, hogy a Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat nem új munkaerő felvételére törekszik, hanem csupán a meglévő mintegy 1600 foglalkoztatottat – amelyből megközelítőleg 300-an időszakosan dolgoznak – szeretné munkaviszonyban tartani, hogy a vállalat a jövőben is munkaképes maradjon – mondta Takács Márta.

Az idénymunkások foglalkoztatásának tilalma természetesen pénzben is kimutatható, a közvállalat anyagi kiesése az idén – előzetes számítások szerint, ha év végéig valóban nem születik pozitív döntés – mintegy másfél milliárd dinár. Ha figyelembe vesszük, hogy a közvállalat éves költségvetése 3,5 –4 milliárd körül alakul, mondani sem kell, milyen számottevő összegről van szó. Tehát megeshet, hogy nem csupán a rendes foglalkoztatottak fizetésére nem futja majd, hanem más beruházásokra sem – tette hozzá az igazgató.