2024. március 28., csütörtök

A páciensek panaszának 40 százaléka jogos

Két hónap alatt összesen 600 páciens kereste fel a páciensek jogvédelmével foglalkozó biztost, és a polgárok 268 alkalommal tettek panaszt az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban, nyilatkozta Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter.

– A panaszok negyven százaléka jogos. A polgárok a legtöbb esetben az egészségügyi intézmények dolgozóinak a viselkedése miatt nyújtottak be panaszt – mondta az egészségügyi miniszter.

Szavai szerint a nemrég hatályba lépett páciensek jogairól szóló törvény újdonsága az, hogy a páciensek és az egészségügyi dolgozók között partneri viszonyt állapít meg.

– Ebben a partneri viszonyban a páciens, amennyiben megkapja a megfelelő információkat és eljárásokat, törődnie kell azok megvalósításával, és nem hagyhatja, hogy csupán az egészségügyi intézet foglalkozzon az egészségügyi problémájával – magyarázta Dejanović, majd hozzátette, hogy az egészségügyi intézetekben nem sérülnek a páciensek jogai, amennyiben azonban mégis, a biztos feladata az, hogy megtegye a megfelelő lépéseket.

Hozzátette, az egészségügyi minisztérium jelenleg 97, páciensek jogvédelmével foglalkozó irodát nyitott meg, amelyekben összesen 142 biztos dolgozik. A šumadijai biztosok beszámolója szerint a polgárok a leggyakrabban a páciensek egészségügyi jogairól érdeklődnek, és csak az egyhatoduk panaszkodik az egészségügyi szolgáltatások minőségére vagy arra, hogy bizonyos szolgáltatások elérhetetlenek számukra.