2024. május 10., péntek

Tetőket bontott a tomboló kossava

Az orkánerejű szél a hétvégén komoly károkat okozott Újvidéken is. Az óránkénti 100 kilométeres széllökések megrongálták a limáni idősek otthonát is, ahol 30 négyzetméternyi tetőszerkezet omlott le.

– A limáni idősek otthona tetőszerkezetét vasárnap virradóra tépte le a szél, szerencsére személyi sérülés nem történt, mert a tetőpléh az udvarba zuhant. A munkások tegnap már megkezdték a felújítási munkálatokat. Először deszkákat cserélnek, majd újra lefedik pléhvel a tetőt – mondta lapunknak Milan Milić, a limani idősek otthonának a gondnoka.

limáni idősek otthonának a tetőszerkezetét letépte az orkánerejű szél, a tetőpléh az udvarba esett, személyi sérülés szerencsére nem történt  (Fotó: Dávid Csilla)

limáni idősek otthonának a tetőszerkezetét letépte az orkánerejű szél, a tetőpléh az udvarba esett, személyi sérülés szerencsére nem történt (Fotó: Dávid Csilla)

Az orkánerejű szél, úgy tűnik a Limán városrészben tombolt a legjobban, ahol egy nagyobb reklámpanót is ledöntött. A hétvégén a közlekedés is veszélyes volt, mivel a teraszokról üvegek, cserepek zuhantak a járdára. A korhadt fák is óriási veszélyt jelentettek a gyalogosok számára, mert a töredező száraz ágak komoly sérüléseket okozhatnak ilyenkor, a viharos időben. A tomboló szél az óriási fémkukákat ide-oda gurította, a sugárutakon több alkalommal az út közepére gurultak ki a szemetes konténerek. A Vatroslav Jagić utcában a szél ledöntött egy kéményt, és ezzel maga alá temetett egy személygépkocsit. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Šajkašon az ítéletidő letépte az Isidora Sekulić Általános Iskola rézből készült tetőborító szerkezetének egy részét, és ezzel 500 négyzetméteren okozott károsodást. A javítási munkálatokat sürgősen el kell végezni, mert a csapadék megrongálhatja a tornaterem padlózatát és az egész tetőszerkezetet is.

– A legnagyobb veszélyt a teraszokról lehulló mindenféle holmik, és a korhadt ágak jelentették, de két tűzeset is történt a hétvégén, amelyeknek a kiváltó oka valószínűleg a viharos szél volt – mondta Igor Adam, az újvidéki tűzoltók váltásfőnöke.

A hétvégén tomboló szél öt fát csavart ki Újvidéken, a Városi Kertészet munkásai gyorsan a helyszínre mentek, eltakarították és felszabadították az utat a törmeléktől.

A közvállalat szerint ebből is látszik, milyen fontos a korhadt fákat idejében kivágni, mert nagy veszélyt jelentenek a polgárok számára.

A tolvajokat azonban nem zavarta az ítéletidő, kihasználták azt, hogy kevesen voltak az utcákon és több személygépkocsit feltörtek, akkumulátorokat, rádiókat loptak el.

A Városi Kertészetnek sok dolga volt

A napok óta dúló kossava nagy kellemetlenséget okozott az újvidékieknek, a Városi Kertészet dolgozóinak sok dolguk akadt a hétvégén.

A billboard sem tudott ellenállni a szélnek  (Fotó: Dávid Csilla)

A billboard sem tudott ellenállni a szélnek (Fotó: Dávid Csilla)

A Nadežda Petrović és a Milenko Grčić utcák kereszteződésénél a szél kicsavart egy jegenyefát, a Visarion püspök utca egyik házának udvarában egy nyírfát döntött ki. A péterváradi híd és a vasúti híd között kidőlt egy nyárfa, a Futaki parkban egy hársfát döntött ki a szél. A Horgász-szigeten is kidőlt egy nagyobb fa, számos helyen ágakat tört le a szél, ezeket is el kellett takarítaniuk a kertészeknek. A szél okozta károk egyértelműen bizonyítják a tavalyi év fásítási munkálatainak indokoltságát, illetve azt, hogy az elöregedett fákat indokoltan vágták ki, és helyükre újakat ültettek. Másfél év leforgása alatt összesen 2500 elöregedett, korhadt fát vágtak ki város-szerte, ha ezt nem tették volna meg, most sokkal nagyobb szélkárok keletkeztek volna. A Városi Kertészetből emlékeztetnek arra, hogy nemcsak a városban tevékenykednek, hanem a polgármester felhívására gépeikkel részt vesznek a hótorlaszok eltakarításában Feketics környékén.