2024. április 27., szombat
ÚJ KÖNYVEK

Szia! Jó napot! Viszlát!

Tekintettel arra, hogy az utóbbi időben igencsak megnövekedett a magyar nyelv iránti érdeklődés, nagy szükség mutatkozik tankönyvre is. Az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában a napokban jelent meg a Szia! Jó napot! Viszlát! című nyelvtankönyv, Andrić Edit – Gyöngyösi Lívia – Hetesy Bálint szerzők összeállításában. A kötet az alapoktól kiindulva nyújt ismereteket egyrészt a magyar nyelvtan rendszeréről, másrészt a legalapvetőbb, a leggyakrabban használt szavakról a szerb nyelvű tanulók részére. A tankönyv szövegei, témái különböző hétköznapi beszédhelyzeteket elevenítenek fel, így az említett nyelvtani és lexikai ismeretek még gördülékenyebben sajátíthatók el. A tan- és gyakorlókönyv mellé ráadásul egy CD-melléklet is társul, amelynek szövegeit Búbos Dávid, Hajnal Anna, Krnács Erika és Zsoldos Ervin adja elő. A kötet ára 786 dinár.

Egyidejűleg megjelent a nyelvtankönyvhöz párosuló, változatos feladatokat tartalmazó gyakorlókönyv, illetve munkafüzet, amelynek használatával még jobban elmélyíthetők a magyar nyelv nyelvtanával kapcsolatos ismeretek, valamint finomíthatók a legalapvetőbb szókincs-elsajátítási gyakorlatok. Ennek a kötetnek az ára: 324 dinár.

 Fordulat után

Ötven évvel ezelőtt íródott és a Győzelem után címet viselte az a regény, mely Németh István első regénye volt, viszont csak a napokban jelent meg. Az új kötet címe Fordulat után, és nem véletlen, hogy szerzője megjegyzi: pincepenész szaga van. Valóban évtizedekig porosodott a „tisztelt kiadó” pincéjében. Mint a szerző jegyzi: „Történt ugyanis, hogy tisztelt Kiadóm pincéjében, már a megszületésük pillanatában réges-rég elavulttá lényegült kéziratok között, kedves kollégám keze ügyébe akadt egy mérsékelten tömött irattartó, amelynek a tetején ez áll: Németh István Győzelem után. Az irattartót, annak tartalmával, a kolléga átnyújtotta a szerzőnek(... )Tüstént világossá vált előttem: első regényem gépiratát tartom a kezemben. A Győzelem után nem láthatott nyomdafestéket jó fél évszázaddal ezelőtt, amikor megíródott, mert a recenzense, tekintélyes, önmagához, valamint közvetlen s tágabb környezetéhez is igen szigorú közéleti személyiség, elfogadhatatlannak tartotta, az épülő szocialista társadalom szempontjából pedig kimondottan károsnak. Holott egy szó sem íródott le benne a szocializmus ellen” – véli a szerző, miután fél évszázad után újraolvasta a kötelező beszolgáltatás nehéz korszakát megidéző kisregényt.

Csakugyan miféle győzelemről írhatott Németh István első, alig száz oldalnyi kisregényében? Kinek, kiknek a győzelméről szól, mely máig fordulattá halványult? Mifelénk bizony csak a szélnek van fordulata, s győzelmet biz' ritkán hoz. A kérdésekre a tetszetős, maroknyi kötetben találunk választ, melyet az újvidéki Forum Könyvkiadó adott közre.

 Vakító gépezetek

Akárcsak Kafka épületeinek, Losoncz Márk könyvének is számos bejárata van. A Vakító gépezetekbe beléphetünk egy zsinagógán keresztül, megközelíthetjük a damaszkuszi útról, érkezhetünk a költészet felől, kopogtathatunk a többséget szétfeszítő kisebbségiként, vagy egyszerűen csak úgy, hogy lájkoljuk a bebocsátás reményével. A hét tanulmányt tartalmazó kötetet azonban mindenképp összekapcsolja az inventivitás, amellyel a szerző az európai gondolkodás hagyományaira kérdez. Úgy tud alázattal viszonyulni a mai látásmódunkat, a hétköznapjainkat is formáló fogalmi örökségünkhöz, hogy képes közben radikálisan új perspektívába helyezni. Ugyanarról, mégis egészen másként – talán így foglalható össze az alapvető intenció, áll a kötet ismertetőjében.

A fiatal Losoncz filozófiai írásait az újvidéki Forum Könyvkiadó adta közre, megjelenését a Bethlen Gábor Alap és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság támogatta.

Valamennyi kötet megrendelhető a forumliber.rs honlapon. Ez esetben a postaköltséget a kiadó magára vállalja. 3000 dinár feletti rendelés esetén további 20 százalékos kedvezményben részesülnek a vásárlók.