2021. január 19., kedd

Kalasnyikovot bántotta a lelkiismeret

A lelkiismeretével viaskodott Mihail Kalasnyikov a halála előtt, erre utal az orosz ortodox egyház fejének küldött levele, amelyben kifejtette: attól fél, hogy személyes felelősség terheli azok halála miatt, akiket az általa feltalált gépkarabéllyal öltek meg.

Kalasnyikov korábban visszautasította, hogy felelősség terhelné a gépfegyverével meggyilkolt számtalan ember haláláért (Fotó: AFP)
Kalasnyikov korábban visszautasította, hogy felelősség terhelné a gépfegyverével meggyilkolt számtalan ember haláláért (Fotó: AFP)

A legendás orosz fegyvertervező, az AK–47-es gépkarabély megalkotója december 23-án hunyt el életének 95. évében. 2012 májusában hosszú, érzelmekkel teli levelet küldött Kirill pátriárkának, amelyben arról írt, hogy gyötri a lelkiismerete az általa kifejlesztett fegyverrel megölt áldozatok miatt.

Kalasnyikov korábban visszautasította, hogy felelősség terhelné a gépfegyverével meggyilkolt számtalan ember haláláért – emlékeztetett a BBC News, ismertetve az Izvesztyija című orosz napilapban hétfőn publikált levelet.

„Kibírhatatlan lelkifurdalás gyötör. Egy megválaszolatlan kérdéssel birkózom: ha az én fegyverem vette el az emberek életét, lehetséges, hogy én, egy keresztény és egy ortodox hívő bűnös vagyok a halálukban?” – vetette fel a kérdést a levélben, és hozzátette, hogy az idő múlásával egyre erősebben veszi be magát a fejébe ez a gondolat.

Arról is beszámolt a pátriárkának, hogy életében először 91 esztendősen lépett be egy templomba, és később megkeresztelkedett.

Kirill pátriárka sajtótitkára tájékoztatása szerint megkapta a levelet, és válaszolt is rá. A válaszban kifejtette, hogy az egyháznak nagyon határozott az álláspontja: ha a fegyverek a haza védelmére szolgálnak, az egyház a megalkotóikat és a fegyvereket használó katonákat is támogatja.