2024. március 28., csütörtök

És itt hol vagyok én? – Ingyenes tanácsadás elvált szülők gyermekeinek

Egy gyerek számára a kiegyensúlyozott, boldog családi háttér egyik alapja: a szerető apa és az anya együtt, egy fedél alatt. A válás nagyon sokszor bezavar ebbe az „alapozásba”, még ha a szülők meg is vannak arról győződve, hogy konfliktusaikkal sokkal többet ártanak gyermeküknek, mint ha külön-külön, veszekedés nélkül élik tovább életüket. Amikor a szülők elválnak, természetesen szeretnék a gyerekeket megóvni a lelki sérüléstől, amennyire csak lehet, rengeteg dologgal kell azonban szembenézniük. A legtöbb pszichológus egyetért abban, hogy az elvált családban felnövekvő gyerekeket több probléma éri, mint szerencsésebb kortársaikat.

Az Újvidéki Gyermek-kultúrközpont keretében 2011 óta működik az elvált szülők gyermekeivel foglalkozó ingyenes tanácsadó szolgálat. A tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népességügyi titkárság által három éve támogatott projektum célja a segítségnyújtás a gyermekek és szüleik részére. És itt hol vagyok én? elnevezéssel tanácsadó műhelymunka folyik, annak keretében pszichológus szakemberek hetente egyszer tartanak foglalkozást a gyerekekkel. A téma kapcsán Sanda Živan pszichológussal, a műhelymunka egyik vezetőjével beszélgettünk.

Mi késztette önöket arra, hogy egy ilyen jellegű programot indítsanak?

– Vesna Perić pszichológus kolleganőmmel közösen felismertük a téma súlyosságát, és úgy gondoltuk, hogy sokkal komolyabban kell kezelni ezt a problémát. A tanácsadás célja, hogy segítsünk az elvált szülők gyermekeinek és szüleiknek egyaránt, hogy szembesüljenek a válást követő gondokkal, és közösen találjanak rájuk megoldást. A műhelymunkák alapja, hogy a gyerekek, akik csonka családban nőnek fel, ne veszítsék el a családi értékeket, megtanuljanak továbblépni a szülők válása után, és alkalmazkodni, illetve elfogadni a mostohaszülővel bővített új családformát.

Említette, hogy a szülők is részt vesznek a programban.

– A tanácsadás és a műhelymunkák elsősorban a gyermekeknek szólnak, általános iskolás korosztálynak. A foglalkozások interaktív csoportos beszélgetés formájában történnek, aminek az előnye az, hogy a gyerekek könnyebben tudnak megnyílni egymás között, és ezáltal szégyenérzet és más gátlások nélkül szabadon véleményt cserélnek, illetve megoldást találnak problémáikra. A gyerekeken kívül a szülőkkel is dolgozunk, velük egyénileg vagy csoportosan foglalkozunk.

Milyen hatással van a válás a gyermekek életére?

– Az elvált szülők gyermekeinek a válást megelőző és az azt követő időszakot a legnehezebb átvészelni. Ezek a gyermekek több problémával szembesülnek: nem értik, hogy miért kerül sor a válásra, ki a felelős a válásért, hogyan alakul az életük a válási folyamat után, valamint milyen lesz a mostohaszülővel bővített családban élés. Ahhoz, hogy működőképessé váljon az új családmodell, elsősorban kommunikálni kell. A gyerekeknek meg kell tanulniuk elfogadni, hogy a probléma megoldható, sőt több jó megoldás is lehetséges. A műhelymunka során elsősorban erre fektetjük a hangsúlyt.

Mi az, ami a leggyakrabban bántja az elvált családban felnövekvő gyerekeket?

– Ezeknek a gyerekeknek a leggyakoribb gyötrelme, hogy saját magukat hibáztatják a szülők elválásáért. A szülők nagy hibát követnek el azzal, hogy általában titkolják a válás igazi okát a gyerek elől. Ők így próbálják megóvni a gyerekeket a következményektől, mert azt gondolják, hogy a gyerek úgysem értené meg a válás okát, ezzel azonban csak rosszat tesznek. A válás elfogadása a gyerek számára egy nehéz feladat, és miközben igyekszik azt megérteni, nem tudja egészségesen mérlegelni a dolgokat, és ha nincs meg a szülő-gyermek közötti kommunikáció, akkor saját maga találja ki a magyarázatokat, és ezekben a leggyakrabban magát hibáztatja. A tanácsadásban résztvevő gyerekek többsége meg volt győződve arról, hogy miatta veszekedtek és váltak el a szülők. Egy év kellett ahhoz, hogy ezt a problémát feldolgozzuk és továbblépjünk. Tudni kell azt, hogy a gyerekek mindig jobban elfogadják azt, amit a biológiai szülők mondanak nekik. Ezért a szülők részéről nagyon fontos állandóan rámutatni arra, hogy a kialakult helyzetért nem a gyerek a felelős, és ami a legfontosabb, éreztetni kell azt: attól függetlenül, hogy elválnak a szülők, továbbra is megmarad a szülői szeretet mindkét fél részéről.

Ezenkívül van még egy dolog, ami a gyerekek számára nehézséget jelent, az pedig a mostohaszülő elfogadása. Gyakran nehezen tudják elfogadni a mostohaszülővel bővült új családot, főként az zavarja őket, hogy a mostohaszülő a biológiai szülő helyére szeretne lépni, és ez automatikusan ellenállást vált ki bennük. Ezen a téren sikerült elérnünk azt, hogy egy bizonyos idő után belátták, a mostohaszülőnek is esélyt kell adni, és csak azután lehet formálni véleményt róla.

Milyenek az eddigi tapasztalatok, mennyire mutatkozik szükség az ilyen jellegű segítségre?

– Az eddigi tapasztalataink szerint nagy szükség mutatkozik a tanácsadásra, a szülők visszajelzései pozitívak. A gyerekek, akikkel foglalkozunk, már az első hónapok után sokkal szabadabban beszélgettek szüleikkel, egyre kevesebb a konfliktushelyzet közöttük, és jobban teljesítenek az iskolában. Miután kialakult bennük egy helyesebb meglátása a válásnak, és pszichikailag érettebben tudják elfogadni az újonnan alakult helyzetet, a szülők is teljes mértékben támogatják a munkánkat. A szülők támogatása mellett azonban mindenképpen az a legfontosabb, hogy a gyerekekben is kialakuljon a hajlam, hogy rendszeresen részt kívánjanak venni a műhelymunkákon. Ha ezt sikerül elérni, akkor gyakran a gyerek az, aki péntekenként emlékezteti a szülőt, hogy a műhelymunka napja van, és részt akar venni rajta. A szülők tisztában vannak azzal, hogy a gyerekeket komolyan érinti a válás, és a problémák megoldása érdekében ők azok, akik jelentkeznek a tanácsadásra.

Az Újvidéki Gyermek-kultúrközpont az Ivo Lola Ribar utca 6-os szám alatt helyezkedik el, az elvált szülők gyermekeivel foglalkozó pszichológus szakemberek minden érdeklődőt szeretettel várnak, jelentkezni a 061/644-78-15 és a 069/633-096 mobilszámokon lehet.