2024. május 10., péntek
A topolyai helyi közösségi választások idején

Döntés és választás gyermekeink jövőjéért

A Topolyai Fórum – Polgárok Egyesülete folyamatban levő projektumairól

Az én választásom, részvételem és ellenőrzésem és a Szavazok, hogy gyermekeimnek jobb legyen címet viseli az a Topolyán folyamatban levő két projektum, amelynek felelős hordozója a Topolyai Fórum – Polgárok Egyesülete. Mindkét tervezet október 1-jétől él, lefolytatása során ezer topolyai családot kerestek fel aktivisták, hogy egy-egy kérdőív kitöltése során is informálódjanak a polgárok tudás- és igényszintjéről a projektumokhoz kapcsolódó, azok tárgyát képező kérdésekben.

A projektumok kötődnek a december 1-jére kitűzött topolyai helyi közösségi választásokhoz. Jelenleg a kérdőívek feldolgozási folyamata zajlik, tudtuk meg az egyesület elnökétől, Dudás Alekszandartól, aki további részletekről is beszámolt lapunknak.
–  Az én választásom, részvételem és ellenőrzésem elnevezésű projektumunk lebonyolításában partnerséget vállalt a topolyai helyi közösség, a Nefelejcs Községi Női Fórum és az Origo Egyesület. A december 30-án záruló projektum társtámogatója a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság. A projektum céljai között szerepel, hogy ösztönözze a polgárokat tevékeny részvételre helyi önkormányzati szinten, olyan kapcsolatot segítsen kiépíteni a kormányzati struktúra és a polgárok között, amelynek során a lakosok részt vesznek a tervezésben, a döntéshozatali folyamatokban. Olyan döntések meghozatalát javasolhatják nemcsak a helyi közösségek és az önkormányzat, hanem a közvállalatok és a közintézmények vonatkozásában is, amelyek közvetlen hatással vannak életük alakulására. A projektum célja továbbá, hogy a polgárokat a soron következő topolyai helyi közösségi választásokon való részvételre ösztönözze, hogy a számukra legmegbízhatóbb 21 jelölt személyéről döntsenek. Helyi járulék címén a topolyai polgárok évente több mint 50 millió dinárral járulnak hozzá fejlesztésekhez, a pénz befektetésének sorsáról a fenti személyek ítélkeznek – foglalta össze Dudás.

2014. január 20-áig él a Szavazok, hogy gyermekeimnek jobb legyen elnevezésű projektum, amelynek szintén a Topolyai Fórum – Polgárok Egyesülete a hordozója. E projektumnál is partnerszerepet töltenek be a Nefelejcs Községi Női Fórum és a topolyai helyi közösség, társtámogatója a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság. Elsődleges célja a Topolya összlakosságának hatvan százalékát képező női lakosság képviselőinek a topolyai helyi közösség szerveit illető választáson való nagyobb részvételének lehetővé tétele, tudtuk meg az egyesület elnökétől. Az általános célt a nők politikai folyamatokban való tevékenyebb szerepvállalásának felerősítése jelenti. Annak hangsúlyozása, hogy a nők az utódaik életét is közvetlenül befolyásoló összes fontos kérdésben való döntéshozatalba is bekapcsolódhassanak, emelte ki Dudás.

Az utóbbi projektum egyben kampányt indít az alábbi okiratok elfogadására: Európai Charta a nők és férfiak egyenjogúságáról a helyhatósági irányításban és a Helyi Cselekvési Terv kidolgozása a nők helyzetének és a nemek egyenjogúságának javítására.