2024. április 26., péntek
KELET-KÖZÉP-EURÓPA–KÍNA-CSÚCS

Magyar kulturális intézet nyílik Belgrádban

Belgrád–Budapest-gyorsvasút is lesz, ha...

Jövő év elején Belgrádban magyar kulturális intézet nyílik: egyebek között erről állapodott meg Orbán Viktor magyar és Ivica Dačić szerb kormányfő (a képen) hétfőn Bukarestben a 17 ország részvételével zajló Kelet-Közép-Európa (KKE)–Kína-csúcstalálkozón. Kétoldalú megbeszélésükön áttekintették a magyar–szerb kapcsolatok helyzetét, szó esett a két országot érintő vasútfelújításokról és a határátkelők fejlesztéséről, számuk további növeléséről is. Dačić belgrádi látogatásra hívta meg Orbánt, ezt ő el is fogadta, így a közeljövőben (feltehetően a jövő év elején) magas rangú kormánydelegáció élén Belgrádba látogat.

A szerb és a magyar miniszterelnök Li Ko-csiang kínai kormányfővel is találkozott, és a Belgrád–Budapest-gyorsvasút kiépítéséről (is) tárgyalt. Mint Dačić korábban bejelentette, a jelenlegi vasúti sínpár tejes felújítása révén a szerelvények akár 200 km/órás sebességgel is közlekedhetnének. Li Ko-csiang közölte, hazája 10 milliárd dolláros kedvezményes hitelkeretet különített el a KKE országok infrastruktúrájának korszerűsítésére, hozzátéve, hogy ennek felhasználásában hitelgaranciára van szükség.

Dačić a 11-es közlekedési folyosó, Obrenovac és Ljig közti szakaszának kiépítésére és a kostolaci hőerőmű – 700 millió dolláros beruházást igénylő – felújítására vonatkozó tervét is prezentálta a kínai kormányfőnek.