2024. április 24., szerda

Csalódott a győztes

Csehországban a szociáldemokraták nyertek, de nagy gondban vannak

Komoly gondban vannak a cseh szociáldemokraták (ČSSD), jóllehet az ellenzék vezető erejeként győztek a hétvégén megtartott előrehozott parlamenti (alsóházi) választáson, amely bővelkedett meglepetésekben. A legfőbb gondjuk az, hogy a várt eredménynél sokkal rosszabbat értek el. A szavazatok alig 20,5 százalékát szerezték meg, amit a párt vezetői is nagyon kevésnek tartanak.

A ČSSD több befolyásos politikusa emiatt Bohuslav Sobotka pártelnök azonnali lemondását követeli, aki erre nem hajlandó. Azt azonban elismeri: a győzelem jóval kisebb a vártnál, ezért a kormányalakítás is sokkal nehezebb lesz, mint azt eredetileg elképzelték.

Ennyi szavazattal ugyanis a szociáldemokratáknak nehéz lesz koalíciós partnereket találniuk a baloldalon. Sőt, alighanem lemondhatnak arról a tervükről is, hogy baloldali kormány alakuljon Csehországban, amelynek kétszáz fős alsóházába hét párt jutott be. Ráadásul a szövetségesként szóba jöhető kommunisták (KSČM) 15 százalékkal csak a harmadik helyen végeztek, eléggé lemaradva a nemrég alakult ANO (a rövidítés az Elégedetlen Polgárok Akciója pártot fedi, de csehül igent is jelent) politikai tömörülés mögött.

Cseh szakértők szerint a pénteken és szombaton tartott választás igazi nyertese a szlovák származású Andrej Babiš milliárdos alapította ANO, amely a voksok csaknem 18,7 százalékát szerezte meg. Jól szerepelt és bejutott a parlamentbe a Tomio Okamura japán–cseh kettős állampolgárságú üzletember szintén a közelmúltban alapított pártja, az Úsvit (Virradat) is, a voksok 7 százalékát söpörte be. Az ANO és az Úsvit jobbközép pártként határozza meg magát. Vezetőik azt szajkózzák, hogy ők az áhított új arcok a politikában, amelyre a cseheknek szükségük lesz.

A választók is egyetérthetnek ezzel, hiszen rengetegen támogatták a két pártot, amelyek azzal lopták be magukat az emberek szívébe, hogy harcot hirdettek a politikát és a gazdaságot mételyező korrupció és maffiamódszerek ellen.

Az ANO és az Úsvita nagy népszerűségét és kiváló választási eredményét annak is köszönheti, hogy még nincs köze a politikai elithez, amelynek tagjaival a csehek többsége nagyon elégedetlen, és mielőbb új tagokra cserélné le őket. Sok választó új arcokat akar látni a képviselőházban, olyan politikusokat, akik nem kompromittálódtak az elmúlt években, és a választóik érdekeit tartják elsődlegesnek. Andrej Babiš és Tomio Okamura, illetve pártjuk épp ezért kapott meglepően nagy támogatottságot. És persze azért, mert ők a belpolitikai élet megtisztítását ígérték.

A jobboldali kormánypártoktól – amelyeknek júniusban azért kellett abbahagyniuk a munkát, mert korrupciós és lehallgatási botrányba keveredtek – nagyon sokan elfordultak. Az előrehozott választást is azért kellett megtartani, mert a Petr Nečas miniszterelnök vezette jobbközép kormány a nyár elején megbukott, a később alakult szakértői kabinet pedig nem kapott bizalmat a parlamentben.

A Nečas exkormányfő-féle Polgári Demokrata Pártot (ODS) jól meg is büntették a választók, a (volt) fő koalíciós partnerével, a Karel Schwartzenberg herceg vezette TOP 09-cel együtt. Mindkét jobbközép politikai alakulat leszerepelt és ellenzékbe került. A néhány éve még az ország egyik legerősebb pártjának számító ODS a szavazatoknak csak a 7,7 százalékát, a TOP 09 pedig 12 százalékát kapta. Martin Kuba ODS-elnök súlyos vereségnek tartja az eredményt.

A két párt levitézlésének oka egyszerű: a választóknak elegük lett a korrupciós és egyéb gyanús ügyekbe keveredett volt kormányerőkből. Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke a volt Nečas-kabinet takarékossági programja, illetve a kormányzati hibák következményének minősítette a két párt gyenge szereplését.

A szociáldemokraták lehengerlő győzelmének elmaradására is akad magyarázat. Eszerint ők azért nem tudtak meggyőzőbb fölénnyel diadalmaskodni, mert a pártvezetésen belüli viszálykodással elrettentették maguktól támogatóik és a választók egy részét. Ezek után szinte biztos, hogy keserves és hosszadalmas koalíciós alkudozásokra kell felkészülniük. A kedden kezdődő egyezkedések kimenetele bizonytalannak tűnik. Politikai elemzők úgy vélik: a végén a szociáldemokraták valószínűleg a jobbközép ANO-val és a kereszténydemokratákkal (KDU-ČSL) állapodnak meg a közös kormányzásról.

Erre azért nem mindenki venne mérget. Andrej Babiš sem. Az ANO elnöke eddig csupán annyit mondott: tárgyalna ugyan a koalícióalakításról (ha a szociáldemokraták megkeresik), de azt egy szóval sem állította, hogy hajlandó kormányzati szerepet is vállalni. Pavel Belobrádek, a KDU-ČSL vezetője viszont el tudna képzelni egy olyan kormányt, amelyben a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták és az ANO is részt venne.

Ezek után a csehek tényleg nem tudják, mi lesz, és mi értelme volt a voksolásnak. A lakosság nagy része továbbra is azt állítja, hogy az előrehozott választás nem oldotta meg a belpolitikai válságot, amely a Nečas-kormány júniusi lemondása óta nyomasztja az országot.