2024. március 29., péntek

Szavazatvásárlás volt Budiszaván?

A vasárnap megtartott helyhatósági választásokon Budiszaván a Mindannyian Újvidékért koalíció nyerte el a szavazatok többségét, a helyi közösség tanácsában a 11 hely közül tízet töltenek be, a maradékot pedig a Szerb Haladó Párt jelöltje.

Egyes híresztelések szerint a nyertes koalíció szavazatokat vásárolt, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték.

A Minndannyian Újvidékért elnevezésű koalíciót a Dinara–Drina–Dunav népi mozgalom, az NS Blok és a Szerb Megújhodási Mozgalom képezi.

Kiss Gyula, a budiszavai helyi közösség elnöke elmondta a Magyar Szónak, hogy egyes meg nem erősített információk szerint a szavazóknak bizonyos pénzösszeget, italt és ételt kínáltak abban az esetben, ha a Mindannyian Újvidékért koalícióra adják a voksukat.

– Nincs bizonyíték a szavazatvásárlásra, egyesek állítólag látták, ahogyan személygépkocsikkal szállították az embereket a szavazóhelyre, idős bácsikat, néniket. Voltak olyanok, akik azt mondták: „Én mástól nem kaptam semmit, ezektől meg kaptam négy sört meg pénzt, úgyhogy őket támogatom.” Abba a kávéházba nem tudtunk bejutni, ahol állítólag megszervezték a szavazatvásárlást. A rendőrség jelen volt a választásokon, de ők nem tapasztaltak semmiféle törvénytelenséget. A Vajdasági Magyar Szövetségre Budiszaván kb. négyszázan szavaztak, ami nagyon jó erdeménynek számít, a múltkori voksoláshoz képest 20 százalékkal nőtt a VMSZ támogatottsága. Biztató, hogy sok fiatal jött el szavazni. A jelenlegi eredmények alapján a VMSZ-re a magyar választók több mint 50 százaléka szavazott – mondta Kiss.

Emlékeztetőül: a Dinara–Drina–Dunav népi mozgalom (gúnynevén 3D) élén Tomislav Bokan áll, akit a haladók, a demokraták és a ligások is azzal vádoltak, hogy 2012-ben szavazatokat vásárolt a Roma Demokrata Párt részére az újvidéki helyhatósági választásokon. A csalás gyanúja miatt Bokant kihallgatták, de a mai napig nem tudni, indult-e eljárás ellene.