2024. április 25., csütörtök

Képzőművészeti és fotóművészeti csemege

Kiállítások egy időben, három helyszínen Topolyán

A Topolyai Napok rendezvénysorozat ünnepi perceiként tarthatjuk számon a hatvanéves Topolyai Művésztelep jubileumi tárlatának, a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj átadásának és az idei évi díjazott kiállításának megnyitóját, valamint az ötödik alkalommal rendezendő Topolya a részletekben lakozik fotópályázat eredményhirdetését és a pályázati anyagból nyílt tárlatmegnyitót. Szeptember végéig mindhárom megtekinthető topolyai helyszíneken.

A Topolyai Napok során a rendezvénysorozat első megállóinak egyikeként a Kray-kastély tárta szélesre kapuit, ugyanis az épületben működő Art Gallery is kínált gazdag művészeti tartalmakat látogatóinak. A hatvanéves, 1967-től nemzetközi jelleget magán viselő Topolyai Művésztelep tiszteletére, a jubileum apropóján nyílt alkalmi tárlat a Művésztelep fennállása első két évtizedének anyagából. A kiállított nyolcvan alkotás, Vajdaságból, Belgrádból, Magyarországról, Boszniából és Horvátországból érkező, a telepen alkotó művészek olajfestményei, rajzai, grafikái, fényképei és szobrai. A tárlat munkanaponként 10 és 16 óra között látogatható.

A Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila és Náray Éva összetételű zsűri az idén Tolnai Ottó írónak, költőnek, képzőművészeti kritikusnak ítélte oda a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Kalapdoboz című képzőművészeti írásait tartalmazó kötetéért. A díjazott kiállításmegnyitójával kísért díjátadó ünnepségnek a topolyai Művelődési Ház kiállítóterme adott otthont, amelyben hétköznaponként 9-től 12 óráig, délutánonként pedig – a Művelődési Házban személyesen, illetve annak 024/713-515-ös telefonszámán – egy előre megbeszélt időpontban, fel is kereshető a Tolnai Ottó alkotásaiból nyílt tárlat. A tárlat befogadói szembesülhetnek annak művészi eredményével, hogy pl. Tolnai teás zacskókon feltüntetett kínai ideogrammák közé hatolt ecsettel. Megismerkedhetnek a művésznek egy hét alatt született száz önarcképével, a hulladékpapír mikrorészeit felhasználva készített kollázsaival.

Október első napjaiig még megtekinthető a topolyai Népkönyvtár padlástermében az a válogatás, amely a Topolya a részletekben lakozik címmel hirdetett fotópályázat anyagából állt össze. Hétköznaponként 8-tól 17 óráig, szombaton 8-tól 11 óráig, a könyvtár nyitvatartási idejében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tárlatanyaggal. Az idén negyvenkét pályázó több mint kétszáz fotója bizonyította a pályázat kiíróinak: Topolya a részletekben és bennünk lakozik. Sokoldalúan, szabadon és kreatívan értelmezték a fotópályázat tárgyát. Ezúttal a szociofotó kategória igen erősnek mutatkozott.