2024. április 27., szombat

Az Opera ultima jól megállja helyét szabadtéri színpadon is

A Magyar Színházak jubiláris, XXV. Kisvárdai Fesztiváljának fődíját az Újvidéki Színház Opera ultima című előadása kapta. A társulat szinte minden évben díjakkal tér haza az északkelet-magyarországi kisvárosból, ekkora sikert mégis ritkán jegyez.

– Az Újvidéki Színháznak Kisvárdán többnyire nagy sikere van, a közönség szereti az előadásainkat. Idén mintha kisebb érdeklődés övezte volna az egész fesztivált, ezt a szervezők a gazdasági válsággal magyarázzák. Mindenesetre az a pár száz ember, aki a Várszínpadon megnézte az Opera ultimát, kitapinthatóan élvezettel követte a színpadi történéseket – nyilatkozta lapunknak Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház megbízott igazgatója, hangsúlyozva, hogy Kisvárdán a kőszínház mellett egy festői környezetbe, a várfal tövébe beágyazott szabadtéri színpad is van, ahol színre vitték az előadást. – A díszlet jól illett a térbe, érződött a kollektív élmény és a színpad, valamint a nézőtér közötti finom kontaktus. Ezt követően a szakmai vélemények is hízelgőek voltak számunkra, hangsúlyozták, hogy a társulat jó formában van, dicsérték a színészi játékot, egyszóval jó fesztiváli érzés alakult ki, amit aztán a zsűri döntése csak megkoronázott.

A társulat ugyanezzel az előadásával július 19-én a szendrői (Smederevo) Várfesztiválon is vendégszerepel, majd augusztus 14-én és 15-én a szarvasi Víziszínpadon a West Side Storyval mutatkozik be.

– Reméljük, hogy lesznek még fesztiváli meghívásaink, mert a jelekből ítélve az Opera ultima jól megállja helyét a szabadtéri színpadon. Ezenkívül terveink szerint a következő évadban is játszani fogjuk saját színházunkban – mondta Gyarmati Kata.

 Életmű-díj az osztályvezető tanárnak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több évtizedes kiemelkedő művészi és pedagógiai munkájáért Életmű-díjat adományozott az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanárának, Hernyák György rendezőnek a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján. A díjazott elmondta, hogy alapvetően persze jólesik az embernek a díj, bár az életműdíj valahol azt is jelenti, hogy be van fejezve valami. Mint mondta, ő a pedagógiai munkáját továbbra is folytatja. Régen járt Kisvárdán, és bár az a cél, hogy egymás előadásait is lássák az emberek, sokszor csak a saját előadásukra jutnak el, majd utaznak is haza.

 Vers a díjazott Béres Mártának

Kisvárda város polgármesterének díját a szakmai zsűri döntése alapján a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színésznője, Béres Márta kapta.

– Lehet kérni szakmai beszélgetést, kértünk is a One girl show után. A beszélgetésen elhangzott, hogy miért nem választották be a versenyprogramba, mert az előadást versenyen kívül láthatta a közönség. A főszelektor azt mondta, hogy rosszul döntött. Amikor elmentem Kisvárdára a díjért, a zsűri gratulált, mondtam, hogy köszönöm, de nem igazán értem. Azt mondták, hogy mindenképpen szerették volna, ha valamivel díjazhatnának – hallottuk Béres Mártától. – Zsótér Sándor rendező nagy Brecht szakértő, a díjátadón az ő egyik kedvenc versét olvasták fel. Így hangzik:

Minden változik. Újra kezdeni
utolsó lélegzeteddel is lehet.
De ami megtörtént, megtörtént. És a vizet
amit a borba öntesz, többé ki nem öntheted.

Ami megtörtént, megtörtént. A vizet
amit a borba öntesz, többé ki nem öntheted,
de minden változik. Újra kezdeni
utolsó lélegzeteddel is lehet.

Valahogy bennem ez a vers erősen megmaradt, és szinte úgy éreztem, hogy ez nekem szól, sokat adott nekem – mondta a díjazott.