2024. április 20., szombat

„Vesszenek a bankok!”

Devizahitelesek tüntetnek Budapesten

Több százan tüntetnek Budapesten az ellen tiltakozva, hogy a Kúria elnapolta döntését egy devizahiteles perben. Az OTP Bank ellen indított pert egy devizahiteles, aki a kölcsönszerződés semmisségének kimondását kéri. A felperes a 2006 őszén 14 éves futamidőre felvett 12 millió forintos svájci frank alapú hitelre öt év alatt több mint 16,5 millió forintot fizetett vissza a banknak. A perben 4,9 millió forint és járulékainak megfizetését követeli a banktól jogalap nélküli gazdagodás címén. A felek felszólalásai után a Kúria egyórás szünetet tartott, majd július 4-ére halasztotta határozatának kihirdetését.

Az MTI szerint a tárgyalás közben a kedd délelőtti órákban több százan táblákkal, zászlókkal demonstráltak a Kúria épülete előtt, voltak, akik egy akasztófára függesztett bábut emeltek a magasba, a rendőrség nagy erőkel biztosította a helyszínt, a Markó utca egy szakaszát le is zárták a gépjárműforgalom elől.

Miután a döntést kihirdették, a Kúria épülete elől több száz tüntető indult el a budapesti utcákon sípolva, kiabálva, hogy a devizahitelek ellen tiltakozzon. Egy embert őrizetbe vettek, néhányan dulakodtak is a rendőrökkel, akik sorfallal védik az egyik nagykörúti bankfiókot. A tüntetők vezetője azt mondta: annyira elegük van, hogy ha kell, akkor vér fog folyni Budapest utcáin

A Rákóczi út után a kiskörúton vonult végig az a több száz tüntető, akik délelőtt a Kúria épületénél várták a devizahitelper ítéletét. Miután a Kúria elnapolta a döntést, 200-300 fős csoport indult el, hogy a bíróságtól a Képviselői Irodaház melletti parkhoz vonuljon. Előtte azonban tettek egy kört a városban az Oktogon és a Blaha Lujza tér érintésével, és onnan fordultak vissza kiskörút és az Erzsébet tér érintéséval a Képviselői Irodaházhoz. Délután fél 4-kor, a kör teljesítése után a Markó utcába ért vissza a tömeg.

A Rákóczi úton, az Astoria és a Blaha Lujza tér között egy ideig a buszok sem tudtak közlekedni, a tüntetők akárhányszor elmentek egy bank mellett, beálltak elé, és hosszasan kántálták, hogy „le a bankokkal", "vesszenek a bankok”. A tüntetők vezérszónoka azt mondta, hogy annyira elegük van, hogy ha kell, akkor vér fog folyni Budapest utcáin. Egy másik nő a hangosbeszélőben arra kérte az embereket, hogy ne menjen haza senki, "törjön ki most a forradalom".

A tüntetők a városközpontban kifejezetten lassan vonultak, 30-40 méterenként megálltak, hogy minél több ember lássa őket. A szervezők számtalanszor bemondták, hogy kik ők, és miért tüntetnek. A résztvevők az ország több pontjáról gyűltek össze, és a tervek szerint addig nem hagyják abba a tüntetéseket, amíg be nem fejeződnek a bedőlt devizahitelek miatt elrendelt kilakoltatások.

A tüntetést a Koppány Csoport szervezte, amely korábban is szervezkedett a devizahitelesek nevében a bankok ellen. A vonuló embereknél lévő transzparenseken többek között az olvasható, hogy "a haza nem eladó", egy tüntető pedig egy akasztófát visz magával, amelyre egy bábu van felkötve, rajta felirat: "Hazaáruló vagyok".

A tüntetésen pártok képviselői nem jelentek meg, a szónokok hangsúlyozták is, hogy szeretnék megtartani a civil jellegüket. Az utcán bámészkodó emberek tudósítónk szerint elismerően néztek feléjük, láthatóan egyetértettek a céljaikkal.

Az origo.hu tudósítója szerint a Dob utca és a körút sarkán a tüntetők megpróbáltak megrohamozni egy OTP-fiókot is. A tömegnek végül a rendőrök állták útját, akik sorfalat vontak a bankfiók köré. A kivezényelt rendőrök azonban nem voltak felkészülve tömegoszlatásra: gumibotjukat ugyan tudták használni, de sem testvédőik, sem pajzsuk, sem sisakjuk nem volt.

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a devizahiteles ügy bírósági tárgyalása után kezdett, nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen - közölte a BRFK szóvivője kedden délután.

Kovács Viktória elmondta: a Kúria épülete előtt bejelentett demonstráció zajlott, ennek megfelelően a tömeg elindult egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, amely más irányba indult el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és ellene tesz szabálysértési feljelentést a rendőrség.