2024. április 26., péntek

Volt egyszer egy Újvidék

Ózer Ágnes várostörténelmi könyvének bemutatója a Vajdasági Múzeumban

Várostörténelem, sőt több is ennél, szeretném hinni, hogy nem csak számunkra, őslakosok számára – mondta többek között Gerold László kedd este Ózer Ágnes: Volt egyszer egy Újvidék című kötetét méltatva. Mint mondta, a könyv címében a volton van a hangsúly, hiszen ami volt, ma nincs. Az az Újvidék, amelyet egykor, a négy nyelven megnevezett szabad királyi város státusának elnyerése érdekében, majd hosszú időn át az itt lakók nagy körültekintéssel, okosan, pénzt, fáradságot nem kímélve létrehoztak – nincs. Egy másik város, egy másik Újvidék van. S ez normális is – mondta.

A Vajdasági Múzeumban ritkán tartanak magyar nyelvű könyvbemutatót, ám minden bizonnyal nemcsak a kivételes alkalom vonzott nagyszámú érdeklődőt, hanem a szerző személye és a közös életterünk iránti tisztelet is. Gerold László gondolatait folytatva leszögezte: Ózer Ágnest, a muzeológust, a történészt a város múltja érdekli, de ha módot lát, akkor a múlton kívül a jelent is megemlíti, utal rá. Úgy jár el, ahogy egy vérbeli történésztől várható: dokumentumokat kutat, fedez fel, olvas, értelmez – a mai olvasó részére. Már ebből is látszik: szereti a várost. Újvidéket, amely nem szülőhelye, de ahol élete nagy részét élte, és éli. Úgy szereti, ahogy egy történészhez illik: tudni akar róla mindent, ami egykor volt, s aminek ma is nyoma van, vagy nincs, mert elveszett, netán elkótyavetyélték azok, akik itt élnek, akik számára a múlt semmit sem jelent, akiknek nincs városi kultúrájuk.

A méltatás nyomán Bordás Győző faggatta a szerzőt, néhány évvel ezelőtt ugyanis maga is biztatta a város történetének megírására. Az írásokkal első ízben a Magyar Szó hasábjain találkozhattunk. Az egyre inkább felhalmozódott anyagot Buzás Márta szerkesztő és Csernik Előd műszaki szerkesztő közreműködésével a Daniel Print nyomda gondozásában sikerült tetszetős könyvvé alakítani, melyet a budapesti könyvfesztivál előtt, áprilisban adtak ki. Ezzel hosszú idő után újra Újvidék történetével foglalkozó kötet napvilágot, legutóbb 23 évvel ezelőtt Érdújhelyi Menyhért Újvidék története című reprint kiadása szolgálta a témát.

Ózer Ágnes könyvének Budapesten volt az első bemutatója, Vajdaságban pedig – annak rendje-módja szerint – először Újvidéken mutatták be a közönségnek, mint azt Virág Gábor, a könyv kiadója, a Forum kiadó igazgatója hangsúlyozta: a júniusi vajdasági könyvheti események sorában.

A szerző bevallása szerint levéltári és sajtótörténeti kutatások alapján igyekezett bemutatni a polgári életforma kialakulását Újvidéken, az írások zöme tehát XIX. századi jelenségekkel foglalkozik. A könyv anyagának felkutatása részben munkahelyi feladat is volt számára, az alapot a levéltári kutatások és a múzeumban összegyűlt kép meg más tárgyi anyag képezi. – A kor hangulatát leginkább az azokkal az emberekkel való beszélgetés tudja visszaadni, akik megértek egy bizonyos kort, átéltek eseményeket, ismerték azokat a személyeket, akikről szó van a könyvben – mondta. Az anyaggyűjtés során a szerző nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minden fellelhető anyagot, nyelvtől függetlenül begyűjtsön, és sokoldalúan felhasználhassa a város művelődési életéről, a strandokról, az itt élő nemzetekről, vásárokról, parkokról, szilveszterekről, személyekről...

A kötetet a könyvheti akció során ma 20 százalékos kedvezménnyel, 1000 dináros áron megvásárolhatják az érdeklődők a Magyar Szó ház 4. emeleti tanácsteremben megrendezendő kiárusításon.