2024. május 10., péntek

Az összes újságíró sztrájkol Görögországban

Az összes újságíró sztrájkba lépett Görögországban szerda reggel, miután előző nap a kormány nagy megdöbbenésre bejelentette, hogy takarékossági okokból átmenetileg felfüggesztik a görög közszolgálati rádió és televízió (ERT) működését. A döntés, amellyel egyes koalíciós partnerek sem értenek egyet, kormányválságot okozhat Görögországban.

Közép-európai idő szerint reggel 7 órától egyetlen rádió- és televízióállomás sem sugároz híreket. „Addig fogunk sztrájkolni, amíg a kormány vissza nem vonja döntését" – nyilatkozott Dimitrisz Trimisz, az Athéni Lapszerkesztők Szövetségének (ESZIEA) elnöke a német hírügynökségnek. A sztrájk miatt csütörtökön egyetlen újság sem jelenik meg Görögországban.

A történtek miatt a többi szakszervezet is általános sztrájkot hirdetett szolidaritásból, csütörtökre. Ehhez a közalkalmazottak és a magánszektor dolgozói egyaránt csatlakoznak, és minden ágazatra kiterjed.

Szerdára virradóra egymás után álltak le az állami televízió műsorai. A közszolgálati rádióállomások is beszüntették adásukat.

Előzőleg a görög pénzügyminisztérium bejelentette, hogy az ERT jelenlegi formájában nem működik tovább.

Az állami televízió alkalmazottai a rendelkezés ellenére szerda reggel a központi épület egyik stúdiójában maradtak, és interneten a kialakult helyzetről szóló elemzéseket és kommentárokat közölnek. Ennek során élesen bírálták a televízió bezárásáról hozott döntést.

Az ERT szakszervezetének legfrissebb adatai szerint 2656 alkalmazott veszíti el állását.

A kormány bejelentette, hogy tervei szerint új koncepciót dolgoznak ki egy kisebb állami televízióról és rádióról, amelynek mintegy 1000 alkalmazottja lesz. Ehhez mintául a modern európai közszolgálati adók szolgálnak majd. Egy átszervezési tervezetet már be is nyújtottak a kormány főtitkárságának, és még aznap délután megvitatja a törvényt előkészítő bizottság – adta hírül egy rövid kormányközlemény.

A koalíciós kormánynak csak a jobboldali Új Demokrácia párthoz tartozó miniszterei írták alá a bezárásról szóló rendeletet – derül ki a hírekből. A döntést a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de nehéz lesz hozzá elnyerni a két baloldali koalíciós partner támogatását, ezért ismét súlyos kormányválság fenyeget Görögországban.