Táborok, képzések fiataloknak

A szabadkai önkormányzat 19 ifjúsági civil szervezet pályázatát támogatja

Miklós Hajnalka

2013. június 5., 07:14 >> 2013. június 5., 16:24

Kommentek száma 0 

Az önkormányzat ebben az évben 19 olyan civil szervezetet támogat, amelyek fiatalokat karolnak fel. A támogatásról a szerződéseket a minap írták alá a szervezetek képviselői. A pályázatok elbírálásában a fiatalokról szóló városi akciótervet vették alapul, tudtuk meg Vjekoslav Ostrogonactól, a Városi Tanács ifjúságügyi és környezetvédelemmel megbízott tagjától.

– A fiatalokról szóló akcióterv alapján kilenc témakörben pályázhattak az ifjúsági szervezetek. Ezek a projektumok októberig lezajlanak. Októberben egy újabb pályázatot írunk majd ki, amikor szűkebb témakörben olyan szervezetek élveznek előnyt, akik nem kaptak eddig kellő figyelmet a saját témakörükben – mondta el Ostrogonac. – A helyi ifjúsági akcióterv elkészült, ugyanakkor az ifjúsági irodával is készen állunk. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen sor kerül a város statútumának módosítására, amiben a város kötelezi magát arra, hogy gondot visel a fiatalokról is, és ezzel már rendelkezésünkre áll minden feltétel, hogy a fiatalok szerepet kapjanak a társadalmunkban – mondta.

A pályázaton egy szervezet csak egy projektummal vehetett részt. Olyan szervezetek pályázhattak, amelyek átadták a tavalyi pályázat lebonyolításának a pénzügyi jelentését.

– A tizenkilenc sikeres pályázatra a költségvetésből 2 millió dinárt különítettünk el. Azt szerettük volna elérni a projektumok finanszírozásával, illetve társfinanszírozásával, hogy a fiatalok is be tudjanak kapcsolódni a társadalmi folyamatokba, ezáltal segíteni abban, hogy aktív részvevői legyenek a társadalmunknak – emelte ki Modest Dulić polgármester. – A szervezetek átlagban megközelítőleg 100 ezer dinárt kaptak a pályázatok megvalósítására. Csupán három szervezetet voltunk kénytelenek elutasítani, mert nem megfelelő módon pályáztak.

Reményét fejezte ki, hogy jövőre jelentősebb összegeket is el tudnak majd különíteni a költségvetésből a fiatalok projektumainak támogatására.

Bosnyák Natáliától, a Vajdasági Ifjúsági Fórum alelnökétől megtudtuk, ők ezúttal egy nyári tábor megszervezésével pályáztak, amely során Vajdaság egész területéről egyetemi hallgatók számára szerveznek különböző témakörökben előadásokat.

– Az egyetemi hallgatók számára 4-5 napos minőséges időtöltést szeretnénk szervezni, mindenképpen oktatási jellegű témakörökkel készülünk, ugyanakkor szeretnénk csapatépítő játékokkal színesíteni a programot. Örülünk annak, hogy sikerült megnyerni a pályázatot, mert szükségünk van minden támogatásra. Ez az első komolyabb összeg, amit erre a projektumra kaptunk – mutatott rá Bosnyák Natália. – A VIFÓ egyik legnagyobb rendezvénye a Vajdasági Szabadegyetem, amire az idén 11. alkalommal kerül majd sor. Azt még nem döntöttük el, hogy a már említett nyári tábort a szabadegyetemmel egy időben vagy más időpontban szervezzük-e meg, de mindenképpen érdekes témakörökkel szeretnénk felhívni az egyetemi hallgatók és a posztgraduális tanulmányaikat folytató fiatalok érdeklődését.

Sabina Radnić, a Plava planeta Polgári Egyesület képviseletében elmondta, a középiskolások számára szerveznek nyári tábort, ahol a környezetvédelem és az angol nyelv kap központi szerepet.

– Ez lesz a harmadik alkalom, amikor sort kerítünk erre a nyári táborra. Csoportokban foglalkozunk majd a fiatalokkal, akik egy hetet töltenek velünk, közben oktatási jellegű előadásokat hallgathatnak, de ugyanakkor játékokra is sor kerül – magyarázta Sabina Radnić.

Megtudtuk, hogy a korábbi években a szabadkai önkormányzat mellett a környezetvédelemi minisztérium is támogatta a projektumaikat.

– Az így kapott, megközelítőleg 100 ezer dinár az étkezési költségeket fedezi majd, a többi költség lefedéséhez támogatók segítségére is szükség lesz – tette hozzá.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége