2024. május 10., péntek

Az ifjúság nagysága

A fiatalok idén is pályázhatnak ötleteik megvalósítására – Pályázatismertető a topolyai fejlesztési társulásban

Az ifjúsági és sportminisztérium idén 4. alkalommal írta ki az Ifjúság nagysága (Maldi su zakon) elnevezésű pályázatot, amit 26 regionális központ bevonásával bonyolít le. Topolya Község Fejlesztési Társulása is egy ilyen központ, s a pályázat itteni koordinátora Sörfőző Kornél hétfőn ismertette az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

- A pályázat célja a fiatalok társadalmon belüli szerepvállalásának és a civil szférában való aktivitásnak a serkentése. A pályázat egyrészt arra irányul, hogy minél több fiatal megtanuljon pályázatot írni, másrészt hogy önkéntes akciókon keresztül egy mindannyiunk, de főleg maguk számára élhetőbb környezetet teremtsenek – mondta el Sörfőző a tájékoztatón, majd arról is beszámolt, hogy a pályázaton ifjúsági egyesületek és fiatalok nem formális csoportjai (minimum 5 tag) vehetnek részt.
Egy projektumra 40-100 ezer dinár igényelhető, a pályázati határidő június 15-e. Az első fordulóban a pályázóknak egy egyszerűsített, 2 oldalas jelentkezési lapot kell kitölteni, mondta el a koordinátor. A beérkező jelentkezéseket kiértékelik, és 15 csoportot kiválasztanak, amelyek képviselői 3 napos pályázatíró képzésen vehetnek részt. A képzés után a fiataloknak 10 napjuk lesz, hogy a kezdeti ötlettervből egy teljes pályázati dokumentációt állítsanak össze, tudtuk meg Sörfőzőtől.
A tavalyi évben 7 szervezet nyert ily módon támogatást, 3-3 szabadkai és kishegyesi, valamint 1 topolyai. A koordinátor ennek kapcsán elmondta, hogy Topolyáról nem érkezett megfelelő számban pályázati ötlet, de reméli, hogy idén aktívabbak lesznek a topolyai fiatalok. A pályázaton keresztül idáig összesen 16 ifjúsági szervezett részesült támogatásban, s a leggyakoribb projektumok a közterületek, közösségi termek és sportpályák rendbetételét tűzték ki célul. Sörfőző szerint az idén is ilyen elképzelések lesznek túlsúlyban, mert fiatalok legfőbb problémája, hogy nem tudnak hol találkozni, és közösen eltölteni a szabadidejüket.