2024. április 24., szerda

Újra van víz a Papuli környékén

Állítólag kimerült a mikro vízvezeték kútja a zentai városközpont közelében – Ideiglenesen a városi hálózatról látják el a házakat

Minden jel arra mutat, hogy véget ért azoknak a zentai polgároknak a kálváriája, akik a Papuli étteremnél lévő mikro vízvezetéken keresztül kapták a vizet. Az itt élő polgárok szerveződni kezdtek, és a városi vezetőktől követelték, hogy házaikat csatlakoztassák a városi vízvezeték-hálózathoz.

Vízlesen

Tegnap viszont a községi kommunális vállalat dolgozói átmeneti megoldásként a fővezetékre történt átkötéssel ideiglenesen biztosították az itt élő polgárok vízellátását. Bodó József, a kommunális vállalat igazgatója lapunknak elmondta, hogy ettől függetlenül várhatóak csőtörések, mivel az 50–60 éves vezetékeken keresztül kb. 3 bar folyamatos nyomást biztosítanak, s ez a polgárok részéről nagyobb odafigyelést igényel majd. A vállalat igazgatója kiemelte, hogy községi pénzből ki kell építeni a vezetéket, s ez irányban is lépéseket tettek a helyi közösségek vezetőivel. A vállalat nem szeretné azt, hogy az átmeneti periódus három hónapnál hosszabb legyen, s amint az adott utcaszakaszon kiépül a fővezeték, akkor azokat, akik szerződést kötnek a kommunális vállalattal, átkötik városi rendszerre, a többieknek viszont megszűnik a vízellátása, mert a régi rendszeren keresztül már nem fognak vizet kapni. Az átmeneti időszakban valószínűleg átalányban fizetnek a vízért.
A kérdéses területen jelenleg 121 családot tartanak nyilván fogyasztóként, ebből 14-15 lakatlan ház, de az elkövetkező hónapokban e házak tulajdonosait is felkérik, nyilatkozzanak arról, hogy csatlakozni szeretnének-e a városi hálózathoz. Egyébként a vállalat még 2006-ban elkészítette azt a tervet, ami alapján többszörösen felhívta az érintett területen élő polgárok figyelmét, hogy törvénytelen a mikro vízhálózaton keresztül történő vízellátás, s felkínálták, hogy amennyiben az itt élő lakóközösség több mint fele írásban nyilatkozik erről, akkor őket is rákötik a városi vízvezetékre. Eddig viszont a lakók részéről mindig az a többségi vélemény fogalmazódott meg, hogy nem akarnak rácsatlakozni erre.
Az érintett lakók közül Pásztor Zoltánnal beszélgettünk, aki szerint egyszerűen elfogyott a víz a kútból: homokot és iszapot szívott fel a pumpa. Kezdetben zavaros, homokos víz folyt a csapból, az utóbbi három napban pedig egyáltalán nem volt vizük. A zavaros folyadék eltömítette a szűrőket a mosógépben, a csap is tönkrement. A vécét a szomszéd pincéjében lévő talajvízzel tisztították, a fürdést pedig a rokonoknál oldották meg. Pásztor szerint nagyon bosszantó, hogy amikor tavaly a házuk előtt építeni kezdték a parkolóhelyet, s kötötték rá a csatornahálózatra a hátramaradt házakat, a Posta utca alsó szakaszán élők boldog-boldogtalannak könyörögtek, hogy a parkoló elkészülte előtt rácsatlakozhassanak a városi vízvezetékre, azonban a városházán azt a választ kapták, hogy ne idegeskedjenek.