2024. április 26., péntek

Terjed a buddhista–muzulmán erőszak Mianmarban

Újabb két városra terjedt át a buddhisták és muszlimok közötti erőszak a hét végén Mianmar középső részén – jelentette a helyi média hétfőn. Az újabb összecsapások megfigyelők szerint meghiúsították a kormány erőfeszítését, hogy elfojtsa a múlt hét óta több tucat halálos áldozatot követelő és sok ezer embert menekülésre kényszerítő erőszakcselekményeket.

Thein Szein mianmari elnök még pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és csapatokat vezényelt a legsúlyosabban érintett, Rangúntól 550 kilométerre északra fekvő Meithila városába. Miközben azonban a katonáknak sikerült rendet teremteniük a százezres Meithilában, ahol az előző napokban fegyveres buddhisták gyújtogattak a város muzulmán negyedében – legalább húsz ember halálát okozva –, zavargások törtek ki két délebbre fekvő városban is.

Vasárnap éjjel az állami televízió azt jelentette, hogy a Meithilától mintegy 60 kilométerre fekvő Jametinben a csőcselék felgyújtott egy mecsetet és további ötven házat, s a délebbre fekvő Leve városában is áldozatul esett a többségi buddhisták randalírozásának egy mecset és több más épület.

A kormány 32-re teszi az elmúlt napok halálos áldozatainak számát, s a hatóságok 35 – a gyújtogatásokban és más bűncselekményekben részt vevő – embert vettek őrizetbe.

A kisebbségi muszlim lakosság elleni erőszak elharapódzása megfigyelők szerint súlyosan próbára teheti Thein Szein elnök nyugalmazott katonatisztek vezette kormányának stabilitását, amely fél évszázados katonai diktatúra után két éve refomokat kezdett az indokínai országban.