2024. április 27., szombat

Kilenc előadás az idei Steriján

Soha ennyire nehéz évadot nem jegyzett a szerbiai színjátszás, mint az idei – véli Igor Bojović belgrádi drámaíró, az 58. Sterija Játékok szelektora –, ám ez nem ment a minőség kárára

A hazai drámai szöveg milyensége és az ősbemutatók fontossága vezérelte az 58. Sterija Játékok szelektorát, Igor Bojović belgrádi drámaírót, amikor mintegy 70 szerbiai és külföldi előadás megtekintése után kiválasztotta azt a 9-et, melyeket Újvidéken a május 26-a és június 3-a között tartandó fesztiválon előadnak. Sajtótájékoztató keretében csütörtökön ismertették a válogatás eredményét. Eszerint az idei fesztivál előadásai között lesz az örményországi Jereván Ifjúsági Színház Vírus című előadása (Siniša Kovačević szövege alapján, rendezte Hakob Kazancsjan), a zágrábi Kerempuh Szatirikus Színház A miniszter felesége (Branislav Nušić, rendezte Oliver Frljić), a niši Népszínház és a belgrádi Nemzeti Színház Konstantin című előadása (Dejan Stojiljković, rendezte Jug Radivojević), a belgrádi Pozorište na Terazijama Zona Zamfirova előadása (Stevan Sremac, rendezte Kokan Mladenović), a zombori Népszínház Čarobnjak című előadása, ősbemutató (Fedor Šili, rendezte Boris Liješević), a lazarevaci Puls Teatar Sunce tuđeg neba című előadása (Milovan Mračević, rendezte Aleksandar Lukač), a belgrádi Bitef Teatar és a zenicai Bosnyák Népszínház közös, a Grebanje ili kako se ubila moja baka című előadása (Tanja Šljivar, rendezte Selma Spahić), az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Sirály című, hat és fél órás előadása (Csehov, rendezte Tomi Janežić), a belgrádi Jugoszláv Drámai Színház Othello című előadása (Shakespeare, rendezte Miloš Lolić). A Körök elnevezésű nemzetközi programban a Goran Stefanovski szövege alapján készült, koprodukciós Odüsszeuszt, és az eszéki HNK színház Unterstadt című előadását (Ivana Šojat Kuči, rendezte Zlatko Sviben) nézhetik meg az érdeklődők. A fesztivál záróelőadása koszovói szerb társulat szatirikus előadása lesz.

A szelektor szerint soha ennyire nehéz évadot nem jegyzett a szerbiai színjátszás, mint az idei, aminek eredményeként az átlagosnál kevesebb bemutató született. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az ilyen ínséges időszakokra jellemzően a kreativitás irigylésre méltón megugrott, és kevesebb pénzből is látványos, kiváló előadások születtek.

A Sterija Játékok többéves szelektora, Ivan Medenica kifejezetten szabad ízlésvilágához szokott újságírók a sajtótájékoztatón feltett kérdéseikkel nem kerülték meg a miért épp ezek az előadások, miért ennyi belgrádi közöttük, hogyan került a válogatásba a sokat vitatott Konstantin, továbbá Kokan Mladenović rendezései közül miért épp ez, és miért nem másik, pl. az Újvidéki Színház Opera ultimája..., mintegy jelezvén, hogy nemcsak meglepetést, hanem csalódást is okozott a válogatás. A média természetesen tiszteletben tartja a szelektor döntését, aki röviden megindokolta döntéseit. Mint mondta, ő elsősorban drámaíró, és számára a színházi előadásban a szöveg a döntő fontosságú.