2024. április 27., szombat

A könyvé, az oktatásé és a művészeté a szó

A jubiláló Újvidéki Vásáron keddig három kiállítással fogadják az érdeklődőket

Kivételes jubileumok elé néz idén az Újvidéki Vásár: 90 éves fennállását jegyzi, legjelesebb rendezvényét, a Mezőgazdasági Vásárt pedig idén 80. alkalommal szervezi meg. Ennek jegyében nyitották meg az első nagyobb idei vásárokat, a XIX. Könyvszalont, a XVIII. Art Expót, és a IX. Útmutató oktatási vásárt.

A kiállítást dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár nyitotta meg, a bejelentés ellenére Žarko Obradović oktatási és tudományügyi miniszter távol maradt a megnyitó ünnepségről. Petrović a fejlődés, a tudomány és a kultúra népszerűsítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, amihez a tegnap nyílt kiállítás minden tekintetben hozzájárul. Mint mondta, az Újvidéki Egyetem várja a hallgatókat, miközben olyan rangfokozatot ért el, amilyent korábban sohasem mondhatott a magáénak. A világ egyetemei közül a legjobb 700 közé tartozik, és minden igyekezetével azon van, hogy a legjobb 500 közé is bejusson.

A tartományi titkárok, a Matica srpska, az Újvidéki Egyetem képviselői ezután megtekintették a vásár Master Csarnokában a kiállítókat. Mintegy 150 standon mutatkoznak be a kiállítók, legtöbben a három vásár legrégebbikére, a XIX. Könyvszalonra érkeztek. Rekordszámú kiállító kínálja portékáját, közel hetven kiadó érkezett zömmel Vajdaságból és Belgrádból. A kiadványokat helyenként akár 60 százalékkal olcsóbban kínálják, mint az üzletekben. A választékra sem lehet panaszkodni, amennyiben szerb nyelvű kiadványokat keresünk, egyébként más, akár magyar nyelvű kiadvánnyal is alig találkozni a multikulturális Vajdaság egyik székhelyén. A régi kiállítók közé tartozik a tartományi művelődési titkárság, amelynek standján a vajdasági magyar nyelvű kiadók és több kisebbségi nyelven publikáló intézmény is bemutatkozik. Ugyancsak évről évre találkozunk a Tartományi Pedagógiai Intézettel, amelynek vezetője, Erdély Lenke ajánlotta figyelmünkbe többek között két új kiadványukat, Törteli Telek Márta Feladatgyűjtemény magyar nyelvből, valamint Radoš Radivojević A vajdasági középiskolások tanulmányi eredményeit feldolgozó szociokulturális szempontjait. A kiadvány szerb nyelven jelent meg, de természetszerűen kitér valamennyi, tehát a magyar középiskolásokra is.

A szalon keretében immár hagyományosan megrendezésre kerülő Laza Kostić-napok keretében tegnap átadták a jeles szerb költőről elnevezett díjat, melyet a két vásár között kiadott legjobb könyv szerzőjének ítélnek oda. A díj nyertese Zvonko Karanović, aki a Mesečari na izletu (LOM kiadó, Belgrád) című művével érdemelte ki a díjat.

Az Art Expo mintha kisebb lenne, mint a korábbi években, bár két jelentős kiállítással hívja fel magára a figyelmet. Látványos a művészeti zászlók kiállítása a vásár bejárata előtt, még inkább a csarnok bejárati részében kialakított a Vajdasági képzőművészet követei című kiállítás. A kiállítás készítői nem kevesebbre vállalkoztak, mint tájaink legmarkánsabb képzőművészeti pillanatainak bemutatására a harmincas évektől napjainkig. Közöttük van Pechán József (verbászi múzeumi gyűjtemény), Vanyek Tivadar (nagybecskereki Népmúzeum), Baranyi Markov Zlata és Baranyi Károly (temerini TAKT), és mások. Az Art Expo keretében hétfőn délben adják át a Sava Šumanović-díjat, a díjazott személye is akkor válik ismeretessé. A szervezők csupán azt árulták el, hogy idén rendhagyó módon két díjazott lesz.

A IX. Útmutató oktatási vásárt tavaly közel 8000 középiskolás és egyetemi hallgató látogatta meg, ami azt eredményezte, hogy idén is szép számú intézmény döntött a vásáron való megjelenés mellett. A középiskolába, illetve a felsőoktatási intézmények valamelyikébe iratkozó fiatalok így mindenképp széleskörűen informálódhatnak a vásáron, az Újvidéki Egyetem karai, csakúgy a magánegyetemek, igazán attraktív standokon, tájékoztató anyaggal gazdagon felszerelkezve érkeztek a kiállításra.

A vásár szervezői ezenkívül érdekes kísérőrendezvényeket jelentettek be, mint a BookILL FEST, azaz a Könyvillusztráció II. Európai Fesztiválja (március 1-jén), a IV. Európai Facebook Költészeti Fesztivál (március 2-3.), a könyvtárak és könyvtárosok napjai (március 4-5.), továbbá első ízben tartják meg az orosz kultúra napjait, minek keretében kortárs írók mutatkoznak be, különféle kiállításokat rendeznek, oroszországi ösztöndíjak elnyeréséről, továbbtanulási lehetőségekről tájékozódhatnak az érdeklődők.

A belépés ingyenes, a vásár 10–19 óra között tart nyitva. Az oktatási vásárra szombatig, a másik két kiállításra pedig keddig várják az érdeklődőket.