2024. március 29., péntek

VOLT is, lesz is

Még százharminc nap maradt hátra az idei soproni fesztiválig

Július 3-án kezdődik a soproni Lővér-kempingben az idei, huszonegyedik VOLT Fesztivál. A helyszín megjelölése azért is fontos, mert tavaly kis híján le kellett mondani a rendezvényt a környezetvédelmi hatóság intézkedése miatt, amely néhány nappal a fesztiválnyitás előtt vonta vissza a korábban szabályszerűen kiadott engedélyt. A szervezőknek és a hivatalnokoknak egy évük volt, hogy rendezzék a felmerült problémákat, és minden jel szerint eredményesen meg is tették ezt, mivel az idei VOLT-ot is, a vajdasági magyar fiatalok egyik kedvelt magyarországi nyári fesztiválját a már évek óta megszokott helyszínén hirdették meg.

A programból már ismert, hogy a soproni rendezvényen a világsztárok közül fellép a Hurts brit szintipopduó, a Billy Talent kanadai punkzenekar, továbbá az úgynevezett nu metal egyik nagy legendája, a Papa Roach. A fesztivál szervezői az elmúlt napokban csaknem tucatnyi előadó fellépését hirdették meg, s köztük van Sven Väth, Fritz Kalkbrenner, valamint az izlandi Gus Gus csapata is. De mindezek mellett visszatér a rendezvényre a francia Dub FX is, akinek utánozhatatlan programján a tavalyelőtti VOLT-os fellépésén gyakorlatilag egy tűt sem lehetett volna leejteni.

A hangerőt a maximumra állítják az ausztrál Parkway Drive koncertjén. A zenekar a pörgős, kőkemény, agresszív számokkal hívta fel magára a figyelmet az utóbbi időben, és a sikerüket jelzi, hogy rajongóik között nemcsak a HC műfajának hívei, de az úgynevezett „tizenéves deszkások” is szép számmal előfordulnak. A Bullet for my Valentine együttesről úgy tartja a közvélekedés: a csoport puszta létével is bizonyítja, hogy létezik walesi heavy metal. A zenekar másik jellegzetessége, hogy ezzel a műfajjal ma is megtöltik akár a legnagyobb stadionokat is, hiszen mint kritikusaik és méltatóik megállapították, az együttes tökéletesen keveri az elődök stílusait, agresszív, gyors ütemek váltakoznak dallamos refrénekkel.

A soproni VOLT Fesztivál – amelyiken a névsorolvasás mellőzésével, de a magyar könnyűzene színe-java felvonul – a korábbi évek tapasztalata alapján a földrajzi távolság ellenére is igen népszerű a vajdasági fiatalok körében, minden évben rendszeresen találkozni lehet itt zentai, szabadkai látogatókkal. Az utazás hosszadalmassága ellenére könnyen megoldható vasúton, hiszen ilyenkor a vonatozás már gyakorlatilag a buli része. A helyszínen a sátorozási lehetőségek mellett több szállás, vendégszobák, diákszálló várja elérhető áron a fesztiválozókat. A fesztivál honlapjának visszaszámlálója még a százharmincnál tart, de ez így önmagában azt is jelzi, hogy már csak néhány hónapot kell várniuk mindazoknak, akik vállalkoznak az utazásra, és szeretnének a részeseivé válni Magyarország egyik legnépszerűbb fesztiváli kavalkádjának.