2024. április 23., kedd
KORTÁRS MŰVÉSZETI SPEKTRUM

Kiállítás a Tara Nemzeti Parkról készült fotókból

Becker Irén és Szabó Béla fotóművész többször bejárta Szerbiában a Tara Nemzeti Parkot; az ott készült képeikből válogatott 40 tájfotót február 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők a budapesti Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában.

A Tara-hegység Szerbia legnyugatibb vidéke, Bosznia-Hercegovinával határos, és csaknem teljesen körülöleli a Drina folyó. A Drina-szurdokban egyes helyeken alig szélesebb a folyó 100 méternél és közvetlenül a víz mellett tornyosulnak a 700–800 méteres csúcsok – mondta el az MTI-nek Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója, aki tegnap megnyitotta a tárlatot. Kiemelte a két fotóművész szerbiai sikerét, ugyanis 2011-ben, a Tara-hegységben készített képeik közül egyet a szerbiai művészeti igazgatók klubjának zsűrije különdíjjal jutalmazta. A fotó rákerült a nemzeti park 2012-es falinaptárára.

Becker Irén Vajdaságban született, az újvidéki művészeti akadémián végzett, most Budapesten él, szabadúszó fotográfus. Szabó Béla a Győr melletti Öttevényben él, napi- és hetilapok munkatársa volt, jelenleg a Természetfotó Magazin szakírója és szerkesztője.

ÚJRA KIADJÁK DAVID BOWIE LEGENDÁS LEMEZÉT, AZ ALADDIN SANE-T

Negyven évvel első megjelenése után újra kiadja David Bowie Aladdin Sane című albumát a Parlophone Label Group. Az idén egy évtized szünet után hamarosan új lemezanyaggal is jelentkező 66 éves zenész első brit slágerlistás korongjának születésnapi változata áprilisban jön ki.

Bowie hatodik lemezének dalai Bowie pályafutásának sűrű időszakában születtek, legtöbbjük az áttörést és hírnevet hozó, 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars konceptalbum megjelenését követő amerikai koncertturné során. Az Aladdin Sane-re az Egyesült Királyságban 100 ezer előrendelést vettek fel 1973-ban, amire addig a Beatles óta nem volt példa.

David Bowie új kislemezdala, a Where Are We Now? januárban jelent meg, a The Next Day című friss album márciustól érhető el.