2024. április 25., csütörtök

Együttműködési megállapodás Zombor és a Zastava között

Gazdasági és technikai együttműködésről írt alá megállapodást hétfőn Zombor város képviseletében Nemanja Delić polgármester és Dragan Srejović, a kragujevaci Zastava Gépjárművek Csoport igazgatója. A megállapodás aláírásán részt vettek a Zastava haszonjárműveket készítő zombori gyár képviselői is.

A stratégiai megállapodás fontosságáról pontosan egy évvel ezelőtt tárgyalt a két fél. Akkor Dragan Srejović leszögezte, hogy Zombor város és a kragujevaci Zastava autógyár közös érdeke a haszonjárműveket készítő zombori Zastava gyár megőrzése és stratégiai partnerének fellelése.

Nemanja Delić szerint a tranzíció során sikerült valamennyit megmenteni Zombor gazdaságából, ám az elenyésző az igényekhez és óhajokhoz mérten. A városnak tetemes károkat okozott a rossz privatizációk sora, különösen az agráriumban, ezért minden gazdasági tényező megőrzése fontos feladat, s meglátása szerint eredményes együttműködés nyomán a zombori Zastava akár a város gazdasági motorjává is fejlődhet.

– A gyár a Zastava gépjármű programjába illeszkedik, a továbbiakban is kisteherkocsikat, kamionokat, minibuszokat, teherjárműveket, pótkocsikat készítenek majd az alkalmazottak. Minden dolgozót megtartunk, egyelőre új munkahelyeket csak tervezünk. Viszont két céggel már folyamatban vannak a megbeszélések, ezek saját termékprogramjukat hozzák Zomborba, s a dolgozók fölkészítése is helyben zajlik majd. Az új partnerek május elsejétől lesznek jelen a gyár termelésében, mondta Srejović, aki gazdasági érdekekre hivatkozva nem árulta el se a szóban forgó cégek nevét, se képviselőinek kilétét.

A zombori haszonjármű-gyárban 175-en dolgoznak,

A gyárban a múlt esztendő végén üzletet nyitottak, amelyben eredeti pótalkatrészek kaphatók a Skala, Jugo, Florida, Z10, Fiat Punto gépkocsik minden típusához, valamint az Iveco kamionokhoz.